Justitie

Huiszoekingen in Limburg in het kader van een grootschalig onderzoek naar ontkleurde mazout

De FGP Limburg (met bijstand van PZ CARMA, PZ BHT, FGP LUIK, FGP NAMUR, Administratie Douane en Accijnzen alsook patrouillehonden van DACH ) hebben onder leiding van de onderzoeksrechter in Tongeren, 10 huiszoekingen verricht in Beringen, Genk, Diepenbeek, Ham, Antwerpen, Namen, Verviers en Seraing.

Deze huiszoekingen kaderen in een grootschalig onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig houdt met het ontkleuren van mazout. In een loods in Namen werd een professionele mobiele ontkleuringsinstallatie aangetroffen en ongeveer 2.000 kilo aan ontkleuringsproducten. De speurders namen drie luxe-voertuigen in beslag, naast 1 tankwagen, 1 tankoplegger en een lichte vrachtauto met “mobiele filterinstallatie”, wat een unieke ontdekking is.

De schade die door deze fraudevorm ontstaat, loopt in de miljoenen euro’s. Hiernaast veroorzaakt de organisatie zeer ernstige milieuverontreiniging door het dumpen van giftig afval in de omgeving.

Er werden vijf personen gearresteerd. Vorig jaar werden in dit onderzoek al 40 huiszoekingen en 18 arrestaties uitgevoerd.