Justitie

Internationaal drugsnetwerk met banden in Limburg opgerold

Op 15 juni heeft de politie vijftien huiszoekingen uitgevoerd in de grensstreek, zowel in België als in Nederland. In onze provincie vielen de ordediensten binnen op locaties in Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen. Meerdere arrestaties werden verricht. De actie kaderde binnen een onderzoek naar de invoer en handel van meerdere tonnen cocaïne, onder meer via de haven van Antwerpen.

Het onderzoek loopt sinds mei 2021 en wordt gevoerd door de FGP Limburg onder leiding van een onderzoeksrechter in Tongeren. “Vandaag geeft het onderzoek een beeld van een vermoedelijke internationale, goed gestructureerde, criminele organisatie die in staat is om op zeer regelmatige basis partijen cocaïne naar België te verschepen en die beschikt over een arsenaal aan technieken en tactieken om de partijen na aankomst uit de containers te halen”, schrijft het parket Limburg in een persbericht.

“Dezelfde organisatie wordt ervan verdacht een logistieke structuur te hebben uitgebouwd om de ingevoerde verdovende middelen snel te verdelen. Iedere schakel in de organisatie kreeg een rol toebedeeld en werd aangestuurd vanuit Dubai. Slechts enkelingen binnen de organisatie zouden zicht op het geheel hebben gehad.”

11 arrestaties

In totaal werden negen verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter in België. In Nederland gaat het om twee verdachten, die binnenkort worden uitgeleverd. “De organisatie maakte vermoedelijk gebruik van gekende contrastrategieën zoals geëncrypteerde telefoons en tegenobservaties. De speurders slaagden erin na intens speurwerk om het geheel bloot te leggen en ladingen van meerdere tonnen cocaïne in kaart te brengen. De organisatie richtte zich ook op cocaïnewasserijen en illegale tabak", aldus het parket.

Later volgt meer in het TVL Nieuws.