Nieuws

Code geel: CST vanaf maandag afgeschaft, mondmaskerplicht verdwijnt bijna overal

Het Overlegcomité heeft beslist dat we vanaf maandag 7 maart naar code geel gaan, “Dat betekent dat vanaf komende maandag het overgrote deel van de beperkingen verdwijnen”, zegt premier Alexander De Croo.

Code geel op de coronabarometer geeft aan dat de epidemiologische situatie en de druk op de ziekenhuizen in ons land onder controle zijn. Vanaf maandag zal het Covid Safe Ticket (CST) niet meer getoond moeten worden als u naar een horecazaak of een evenement gaat.

Mondmaskerplicht

Ook de brede mondmaskerplicht verdwijnt. "Maar op plaatsen waar geen veilige afstand kan bewaard worden, is het wel nog aangeraden", aldus De Croo. Ook op de scholen moet er geen mondmasker meer gedragen worden. Dat zal enkel nog verplicht zijn op het openbaar vervoer en in de zorgsector.

PLF

Vanaf 11 maart veranderen de regels rond reizen ook. Belgen zullen het Passenger Locator Form (PLF) niet meer moeten invullen wanneer ze terugkomen uit een land binnen de Europese Schengenzone.

Testing, tracing en quarantaine

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zegt dat er komende woensdag een Interministeriële Conferentie zal georganiseerd worden over testing, tracing en quarantainemaatregelen. Het volgende Overlegcomité zal op 25 maart gehouden worden.