Mobiliteit en Verkeer

Lommel, Fietsstad 2022 van Vlaanderen

In Lommel werd vandaag officieel het bord 'Fietsstad 2022' ingehuldigd. Stad Lommel behaalde de titel ‘Fietsstad 2022’ in de categorie 20.0000 tot 50.000 inwoners, die werd uitgereikt tijdens het Fietscongres van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Lommel mag zich twee jaar lang Fietsstad van Vlaanderen noemen. De stad kreeg een goed rapport voor de fietservaring en werd samen met twee andere gemeenten genomineerd voor de titel. Na een grondige analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid door een studiebureau kwam Lommel als beste uit de bus.

Dagelijks blijft Lommel inzetten op aangenaam en veilig fietsen. Enkele voorbeelden zijn de trage
wegen, kwalitatieve fietsstalplaatsen op goed verspreide locaties, een mobiele bewaakte fietsstalling bij evenementen en veilige schoolomgevingen en schoolroutes. Bij deze laatste werden er schoolroutes bezorgd aan alle schoolgaande kinderen om voor hen de meest veilige route uit te stippelen. Knelpunten werden in kaart gebracht en worden aangepakt.

Ook toekomstige projecten spelen mee bij het behalen van de titel. Zo zet Stad Lommel in op de realisatie van drie fietsboulevards. Fietsboulevards bestaan uit straten die speciaal ingericht zijn voor fietsers. Dat kan met brede, comfortabele fietspaden of met fietsstraten. Schepen van Mobiliteit Sofie Loots: “De fietsboulevards zijn er om een comfortabele, toegankelijke en veilige fietsverbinding te vorm tussen verschillende locaties. De werken van de eerste fietsboulevard starten volgend jaar, waarbij de eerste komt tussen Park De Soeverein en het centrum van Lommel.”