Meer peulvruchten, minder charcuterie: dit zijn de nieuwste voedingsadviezen
We eten te veel rood vlees en charcuterie, en te weinig groenten en fruit. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad die met nieuwe voedingsaanbevelingen komt. Het adviesorgaan wil bijdragen aan een betere gezondheid en raadt Belgen aan om onder meer wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten.
Van niet-bewerkt rood vlees zoals biefstuk eet je best niet meer dan 300 gram per week volgens de Hoge Gezondheidsraad. De HGR raadt ook aan het gebruik van zout te beperken (tot 5 gram per dag) en zo weinig mogelijk gesuikerde dranken te drinken. Verder adviseert de Raad om dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten en voldoende groenten en fruit te eten, respectievelijk 250 en 300 gram.
Goede eetgewoonten stimuleren
De nieuwe voedingsaanbevelingen, afgestemd op de Belgische eetcultuur, moeten helpen om gezonde voedingskeuzes te maken en het risico op bepaalde ziektes te beperken. Experten bestudeerden het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen en formuleerden op basis daarvan de aanbevelingen. Via de voedingsaanbevelingen wil de HGR gezondere eetgewoonten op een haalbare manier stimuleren.
Best geen alcohol
Over alcohol en ultrabewerkte voeding is het advies bijzonder duidelijk. De HGR raadt aan geen alcoholhoudende dranken te drinken. Wie toch drinkt, beperkt zich volgens de adviesraad best tot tien standaardeenheden per week, verspreid over verschillende dagen. In de plaats van ultrabewerkte voedingsmiddelen kiezen consumenten beter voor onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen, stelt de Hoge Gezondheidsraad.
Verder raadt de HGR aan bij voorkeur plantaardige oliën te gebruiken, maximaal één ei per dag te consumeren, zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers te eten en regelmatig aardappelen te serveren.
Samen eten
Ook een milieuverantwoord voedingspatroon met duurzame keuzes is belangrijk, stelt de HGR. Daarnaast vraagt de Raad om voldoende aandacht te besteden aan samen eten. "Het creëert sociale verbondenheid en versterkt het gemeenschapsgevoel", klinkt het.

Alle belangrijke adviezen op een rijtje:
- Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten.
- Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week).
- Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.
- Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag.
- Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit.
- Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken.
- Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20-30 g.
- Gebruik dagelijks 250 -500 ml melk of melkproducten.
- Eet dagelijks minstens 300 g groenten.
- Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel.
- Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag.
- Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers.
- Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis.
- Conform de energiebehoefte kan U regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft.
- Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken.
Wat alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen betreft:
- Drink geen alcoholhoudende dranken en als U het toch doet beperk dit tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen.
- Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.