Meer peulvruchten, minder charcuterie: dit zijn de nieuwste voedingsadviezen

Meer peulvruchten, minder charcuterie: dit zijn de nieuwste voedingsadviezen

Meer peulvruchten, minder charcuterie: dit zijn de nieuwste voedingsadviezen


We eten te veel rood vlees en charcuterie, en te weinig groenten en fruit. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad die met nieuwe voedingsaanbevelingen komt. Het adviesorgaan wil bijdragen aan een betere gezondheid en raadt Belgen aan om onder meer wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten.


Van niet-bewerkt rood vlees zoals biefstuk eet je best niet meer dan 300 gram per week volgens de Hoge Gezondheidsraad. De HGR raadt ook aan het gebruik van zout te beperken (tot 5 gram per dag) en zo weinig mogelijk gesuikerde dranken te drinken. Verder adviseert de Raad om dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten en voldoende groenten en fruit te eten, respectievelijk 250 en 300 gram.


Goede eetgewoonten stimuleren
De nieuwe voedingsaanbevelingen, afgestemd op de Belgische eetcultuur, moeten helpen om gezonde voedingskeuzes te maken en het risico op bepaalde ziektes te beperken. Experten bestudeerden het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen en formuleerden op basis daarvan de aanbevelingen. Via de voedingsaanbevelingen wil de HGR gezondere eetgewoonten op een haalbare manier stimuleren.


Best geen alcohol
Over alcohol en ultrabewerkte voeding is het advies bijzonder duidelijk. De HGR raadt aan geen alcoholhoudende dranken te drinken. Wie toch drinkt, beperkt zich volgens de adviesraad best tot tien standaardeenheden per week, verspreid over verschillende dagen. In de plaats van ultrabewerkte voedingsmiddelen kiezen consumenten beter voor onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen, stelt de Hoge Gezondheidsraad.


Verder raadt de HGR aan bij voorkeur plantaardige oliën te gebruiken, maximaal één ei per dag te consumeren, zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers te eten en regelmatig aardappelen te serveren. 


Samen eten
Ook een milieuverantwoord voedingspatroon met duurzame keuzes is belangrijk, stelt de HGR. Daarnaast vraagt de Raad om voldoende aandacht te besteden aan samen eten. "Het creëert sociale verbondenheid en versterkt het gemeenschapsgevoel", klinkt het.









Alle belangrijke adviezen op een rijtje:


- Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten.


- Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week).


- Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.


- Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag.


- Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit.


- Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken.


- Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20-30 g.


- Gebruik dagelijks 250 -500 ml melk of melkproducten.


- Eet dagelijks minstens 300 g groenten.


- Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel.


- Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag.


- Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers.


- Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis.


- Conform de energiebehoefte kan U regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft.


- Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken.


Wat alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen betreft:


- Drink geen alcoholhoudende dranken en als U het toch doet beperk dit tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen.


- Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.


Gerelateerd nieuws

  • Zomersolden starten volgende week met kortingen van 30 procent

    Zomersolden starten volgende week met kortingen van 30 procent

  • Waarschuwingsfase voor ozon- en hitteplan is geactiveerd

    Waarschuwingsfase voor ozon- en hitteplan is geactiveerd

  • Lidl lanceert hybride gehakt: rundvlees met plantaardige eiwitten

    Lidl lanceert hybride gehakt: rundvlees met plantaardige eiwitten

  • De Lijn rijdt vanaf nu ook met e-bussen van BYD

    De Lijn rijdt vanaf nu ook met e-bussen van BYD

  • 6 op 10 bouwbedrijven nemen extra maatregelen tegen de hitte

    6 op 10 bouwbedrijven nemen extra maatregelen tegen de hitte

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image