Economie

Meeste Belgen willen enkele dagen blijven telewerken na corona

Negen op de tien Belgische werknemers en leidinggevenden willen na de versoepeling van de coronamaatregelen één tot drie dagen per week telewerken. Dat blijkt uit een studie van advieskantoor BDO bij ruim duizend Belgen.

De voorbije vijf weken voerden bedrijven thuiswerk verplicht in waar het kon. Dat leidde tot een vervijfvoudiging van het aantal Belgen dat zijn job vanuit zijn kot deed. Uit het onderzoek van BDO blijkt nu dat het thuiswerk in tijden van corona naar meer smaakt. De belangrijkste reden waarom mensen willen telewerken, is de productiviteit. 6 op de 10 geeft volgens BDO aan dat ze aan efficiëntie winnen.

“Telewerk gaat na de coronacrisis zeker niet op de schop”, zegt Geert volders van BDO. “De bereidheid bij de Belg om enkele dagen van thuis uit te werken is groter dan ooit.”

Bedrijven moeten wel dringend een beleid uittekenen voor dat telewerk, aldus Volders. “De helft van de respondenten geeft aan dat hun organisatie een cultuur en beleid mist dat telewerk ondersteunt en stimuleert.” Ruim 1 op de 3 kaart aan dat hun onderneming geen formele policy rond telewerk heeft, inclusief de fiscale en sociale aspecten.