Justitie

Nieuwe campagne waarschuwt jongeren voor online oplichting

Jongeren zijn een doelwit bij uitstek voor online oplichters. Een nieuwe campagne moet hen sensibiliseren. In 2020 registreerde de federale politie bijna 36.000 gevallen, een stijging van 41 procent tegenover vorig jaar.

De campagne #SpotDeScam is een initiatief van de FOD Economie. Het doelpubliek bestaat uit jongeren van twaalf tot zestien jaar oud. Doordat zij vaak op het internet en sociale netwerken zitten, zijn zij vaak het slachtoffer van online oplichting. De campagne is opgebouwd volgens een online game waarmee de jongeren spelenderwijs voor verschillende soorten oplichting worden gewaarschuwd. Om de tieners te bereiken, doen enkele influencers die actief zijn op TikTok of Instagram mee aan de campagne. Voor Vlaanderen zijn dat Aaron De Groeve en Thomas Van Achteren.

“Iedereen kan het slachtoffer worden van online oplichting, jongeren in het bijzonder moeten beter worden beschermd. Fraudeurs gaan steeds op zoek naar nieuwe werkwijzen en kanalen, en jaar na jaar lopen er fors meer klachten en meldingen binnen. Naast een strenge en gerichte aanpak van de daders, is er nood aan brede sensibilisering. Vaak wordt immers misbruik gemaakt van vertrouwen en levert het slachtoffer zelf gevoelige info aan“, zegt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

“Fraudeurs worden alsmaar creatiever en jongeren worden vandaag overal geconfronteerd met online fraude. Deze campagne moet hen daarover wakker schudden. En wie kan dat beter dan leeftijdsgenoten die duidelijk maken dat iedereen slachtoffer kan worden van online oplichters?”, voegt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) nog toe.

Je vindt alle info terug op de campagnesite.