Justitie

Nieuwe look voor Limburgse politieauto’s

In de politiezones LAMA, CARMA en Limburg Regio Hoofdstad zal je binnenkort enkele interventievoertuigen zien opduiken met een opvallende markering: het Battenburgpatroon. Via een proefproject van Binnenlandse Zaken krijgen meerdere politiezones de kans om de nieuwe markering uit te testen. Het patroon moet voor een betere zichtbaarheid en grotere veiligheid zorgen.

Voor prioritair verkeer is het belangrijk om meteen op te vallen in het verkeer. “De nieuwe bestickering zorgt ervoor dat voertuigen vier keer beter zichtbaar zijn, zowel overdag als ’s nachts”, vertelt Dorien Baens, woordvoerder van politie LRH. “Het Battenburgpatroon bestaat uit grote reflecterende vakken in fluogeel en blauw. Uitvoerige labotesten toonden aan dat de zichtbaarheid en reflectie zeer lang aanhoudt, ook na een ononderbroken blootstelling aan zonlicht van vier jaar. Dat is niet altijd het geval met andere bestickering.”

Proefproject

De Battenburgmarkering op politievoertuigen werd in 2021 in België geïntroduceerd door Politie Antwerpen. Het geblokte patroon was al eerder ingeburgerd bij de medische hulpdiensten en je kan het ook al in het buitenland opmerken. In september 2021 startte het Ministerie van Binnenlandse Zaken een proefproject om het Battenburgpatroon uit te testen voor interventievoertuigen van de politie. Verschillende politiezones, verspreid over België, nemen deel aan het project. Bedoeling is de zichtbaarheid en veiligheid van het personeel te verhogen en het risico op ongevallen te verminderen.

Meerdere looks

Tijdens het proefproject kunnen de politiezones kiezen tussen vier looks: meer of minder Battenburg, en al dan niet gecombineerd met de bestaande politiemarkering. De zones LRH, LAMA en CARMA kiezen allen voor dezelfde aanpak: Battenburgpatroon op zij- en achterkant, met behoud van de bestaande markering. In de zone LAMA gaat het over één auto, in CARMA gaat het over twee auto's en in LRH worden drie auto's herstickerd. Politiezone CARMA neemt de auto's in gebruik vanaf midden juli, zone LAMA volgt eind juli en de zone LRH volgt aan het einde van de zomer.