Politiek

Om nog van energiepremies te genieten, moet u nu renoveren

Als je verbouwingsplannen hebt voor in de nabije toekomst, kan je er maar beter snel aan beginnen. De huidige premies voor afzonderlijke energiebesparende investeringen gelden nog maar tot eind juni 2016. Naar aanleiding van Batibouw roept Confederatie Bouw Limburg kandidaat-verbouwers ertoe op nu actie te ondernemen zodat er zeker wordt voldaan aan de formaliteiten om nog van een premie te kunnen genieten.

Op langere termijn (tegen 2050) is het de bedoeling van de Vlaamse regering om alle bestaande gebouwen energiezuinig te krijgen. Een van de denkpistes is dat elke Vlaamse woning tegen dan een E60-peil moet hebben bereikt. Bovendien zal, naarmate 2050 dichterbij komt, het volume aan premies worden afgebouwd en tegelijk het aantal verplichtingen toenemen, ook voor bestaande woningen. 

Voorbeelden renovatiewerken

De geleidelijke afbouw van de premies voor energiebesparende investeringen heeft precies tot doel kandidaat-verbouwers telkens over de streep te halen om versneld te beslissen. Wie dus nog een van de volgende ingrepen voor het huis heeft gepland, kan er beter zo snel mogelijk aan beginnen: vervanging van ramen door hoogrendementsglas, na-isolatie, dakisolatie, vervangiong van gasketel door gascondensatieketel, plaatsing van zonneboiler,...