Gezondheid

OVAM plant extra onderzoek naar PFAS-vervuiling Kleine-Brogel

Het stadsbestuur van Peer kreeg gisteren van OVAM een stand van zaken van de PFAS-vervuiling op de vliegbasis in Kleine-Brogel. OVAM plant de komende weken extra onderzoek. De resultaten hiervan zijn eind juli beschikbaar.

Stad Peer drong er vorige week bij OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid op aan om snel bijkomend onderzoek te doen. OVAM zal vanaf 2 juli extra metingen doen in de omgeving. Na overleg met OVAM zal de Stad Peer proberen alle grondwaterwinningen in een straal van 1 km in kaart te brengen. “We hebben uiteraard zicht op de vergunde grondwaterwinningen, maar heel wat particuliere grondwaterwinningen zijn nooit gemeld geweest”, zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). “Daarom zullen we de inwoners in een straal van 1 km rond de plaats van de vervuiling aanschrijven met de vraag om een eventuele grondwaterwinning te melden. Momenteel is er geen zicht op de verspreiding van de vervuiling, maar mocht er op basis van de bijkomende metingen toch actie ondernomen moeten worden, dan beschikken we alvast over de gegevens.”

Voorlopig geen extra voorzorgsmaatregelen

Het stadsbestuur van Peer kondigde vorige week aan dat er voorlopig geen extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn. De PFAS-vervuiling zou zich beperken tot een afgebakende zone – een voormalige oefen-blussite van de brandweer – aan de militaire brandweerkazerne van de vliegbasis in Kleine Brogel. Daar zou in het verleden veelvuldige gebruik zijn gemaakt van PFAS-houdend brandblusschuim. Aangezien er geen bewoning is in de directe omgeving, zou er voorlopig geen nood zijn aan extra voorzorgsmaatregelen. Het Stadsbestuur en Zorg en Gezondheid volgen nu de nieuwe metingen nauwgezet op en zullen op basis daarvan opnieuw evalueren of er voorzorgs- of andere maatregelen nodig zijn.