Politiek

Overheid wil legale productie van medicinale cannabis

De overheid wil met de oprichting van een cannabisbureau de productie van medicinale cannabis legaliseren. Dit overheidsbureau staat onder controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Liberaal Kamerlid Nele Lijnen dient een wetsvoorstel in om de productie van cannabis voor medicinaal gebruik via het cannabisbureau legaal te maken. “Deze wetswijziging is noodzakelijk om medicinale cannabis legaal ter beschikking te kunnen stellen van patiënten en speelt in op de wereldwijde evolutie die wetenschappelijk aantoont dat cannabis positieve medicinale effecten kan hebben”, aldus Lijnen.

"Wanner traditionele medicijnen niet werken"
Steeds meer landen erkennen het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden. “Tal van studies bewijzen een potentiële toegevoegde waarde, in vergelijking met de klassieke farmaceutische oplossingen”, zegt Lijnen. Al in 2014 boog een werkgroep zich over het vraagstuk van medicinaal gebruik van cannabis in België. Die werkgroep, in de schoot van het FAGG, concludeerde toen dat er toegevoegde waarde kan zijn. “Belangrijk is dat het gaat om specifieke gevallen waar traditionele medicijnen weinig of geen effectiviteit meer hebben”, verduidelijkt het liberaal Kamerlid.

Monopolie op medicinale cannabis
Het cannabisbureau moet instaan voor de volledige organisatie van de teelt van medicinale cannabis. Zo zal het moeten zorgen voor de vergunningen van de gronden waarop geteeld mag worden, maar ook voor de vergunningen van de telers die de medicinale cannabis zullen produceren. Vervolgens zal het cannabisbureau de oogst van de vergunde private telers aankopen en er volledige controle over uitoefenen. 
“De overheid zal dus het volledige monopolie hebben op de handel en de in- en uitvoer van medicinale cannabis.”

Tot slot zal het cannabisbureau de cannabis ter beschikking stellen van apotheken en ziekenhuizen zodat patiënten die medicinale cannabis krijgen voorgeschreven door de arts, er gebruik van kunnen maken.

Kweekruimte Agropolis
Bij de start-up Rendocan, klinkt de opstart van het cannabisbureau als muziek in de oren. De onderneming doet op Agropolis onderzoek naar medicinale cannabis. Normaal gezien krijgt Rendocan binnenkort een bouwvergunning van de provincie Limburg. Als het wettelijk kader helemaal in orde is, kunnen ze bij Rendocan beginnen met de bouw van een eerste kweekruimte. Op korte termijn zou dat 150 tot 250 jobs opleveren. Na drie jaar wil het bedrijf opschalen en een grote productiefaciliteit van 12 hectare uitbouwen. Die uitbreiding zou goed zijn voor 1.500 jobs.