Justitie

Politie LRH start met extra controles op ‘patsergedrag’ in het verkeer

De politie Limburg Regio Hoofdstad is gestart met extra controles op agressief en luidruchtig rijgedrag. Hasselt wordt sinds enkele weken geconfronteerd met jongeren die met dure auto’s pronken en agressief door het centrum rijden. “Na een eerste controleweekend zien we duidelijk dat dit patsergedrag in het verkeer onze aandacht verdient,” aldus de politie.

Aan een tankstation op de Genkersteenweg en op de kleine ring van Hasselt worden er de laatste tijd veel bestuurders opgemerkt die erg agressief rijden. Ze trekken hard op, driften door de bochten en maken veel lawaai. Vaak gaat het om beginnende bestuurders die rondrijden met erg dure wagens. De jongeren zijn vaak onder invloed van drugs en hebben lachgas bij zich. Daarom is de politie Limburg Regio Hoofdstad dit weekend gestart met extra controles.

Op de Genkersteenweg werden twee beginnende bestuurders uit het verkeer geplukt die aan het driften waren. De eerste bestuurder reed onverzekerd rond en had lachgas in zijn wagen liggen. De tweede jongeman haalde snelheden tot 125 kilometer per uur op de Genkersteenweg en had te veel gedronken. Ook op de Koning Boudewijnlaan werd een drifter, met een voorlopig rijbewijs, uit het verkeer geplukt die lachgas bij zich had. Alle drie de bestuurders hebben hun rijbewijs onmiddellijk moeten afgeven voor vijftien dagen.

Op de parking van een tankstation op de Genkersteenweg werden vijf jonge bestuurders gecontroleerd die allemaal onder invloed waren van drugs. Twee van hen hadden ook nog eens te veel gedronken. Alle vijf de bestuurders moesten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren. Eén man liet zich oppikken door een bestuurder die ook onder invloed van drugs bleek te zijn.

“We hebben echt hallucinante taferelen vastgesteld”, klinkt het bij de politie LRH. “Deze bestuurders moeten van de baan gehaald worden. We blijven de komende weken en maanden dus zeker controleren.”

Levenslang rijverbod

Ook in de rest van de politiezone werden zware inbreuken vastgesteld. Op de Stevoortweg in Herk-de-Stad werd een bestuurder onder invloed van drugs uit het verkeer geplukt. Nochtans had de man een levenslang rijverbod. Ook had hij een gebruikershoeveelheid drugs en een verboden wapen op zak.

Ter hoogte van de Dikke Eikstraat in Lummen werd er een voertuig opgemerkt met een onverantwoord hoge snelheid. De bestuurder haalde snelheden van 155 km/uur waar een maximum snelheid van 70 km/uur is toegelaten. In de Wijvestraat in Zonhoven werd een chauffeur onder invloed van drugs uit het verkeer geplukt. In het voertuig werden verboden wapens, drugs en munitie aangetroffen. De bestuurder had ook twee identiteitskaarten op zak.

15 rijbewijzen ingetrokken

De politie Limburg Regio Hoofdstad stelde de nodige processen-verbaal op, waaronder vier voor het bezit van lachgas. In totaal werden er vijftien rijbewijzen ingetrokken, waarvan acht bestuurders onder invloed van verdovende middelen waren, vier bestuurders hadden meer gedronken dan toegestaan en twee bestuurders hadden zowel drugs gebruikt als teveel gedronken.