Justitie

Politie LRH waarschuwt voor oplichting via internet: “Doe zo snel mogelijk aangifte”

De politie Limburg Regio Hoofdstad vraagt slachtoffers van oplichting via het internet om zo snel mogelijk aangifte te doen. Op deze manier heeft de politiezone vorige week een criminele transactie van bijna 2.000 euro kunnen tegenhouden.

Vorige week werd een man uit Hasselt slachtoffer van oplichting via het internet. Hij had een sms ontvangen van de FOD Financiën met de mededeling dat hij nog een openstaande schuld had die dringend betaald diende te worden. Het ging om een klein bedrag. Het slachtoffer klikte op de link in de sms en wilde het bedrag via zijn kaartlezer overschrijven. Op dit moment werd er echter een bedrag van 1.818 euro van zijn rekening afgehaald.

Het slachtoffer deed onmiddellijk aangifte bij de politie Limburg Regio Hoofdstad. De politie-inspecteur kon heel snel de bank van het slachtoffer inlichten, die de transactie naar de buitenlandse rekening nog heeft kunnen tegenhouden.

Aangifte doen

De politie LRH vraagt burgers nogmaals om uiterst waakzaam te zijn met dit soort e-mails en sms-berichten. “En wanneer je dan toch slachtoffer geworden bent, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie,” klinkt het. “Als we een beetje geluk hebben en snel genoeg zijn, kunnen we het geld nog terughalen. Bij deze man is het nu goed afgelopen, maar helaas moeten wij nog wekelijks tientallen aangiftes noteren van slachtoffers die hun geld effectief kwijt zijn.”

Om aandacht te vragen voor de problematiek van oplichting via het internet organiseert de politie Limburg Regio Hoofdstad vanaf 14 december de ‘week tegen oplichting via het internet’. Tijdens deze week worden er verschillende initiatieven genomen om burgers te waarschuwen voor online oplichting, en om hen de nodige 'tips and tricks' mee te geven.