Justitie

Politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken informeert burgers over cybercriminaliteit

De Lokale Politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken geeft een brochure 'Cybercriinaliteit dichterbij dan je denkt' uit. Zij willen hiermee de burgers informeren hoe bewust om te springen met de mogelijkheden en de valkuilen van de online wereld.

De bedragen die daders van onlinemisdrijven buit maken stijgen jaar na jaar. In 2020 werden 112 feiten aangegeven voor een bedrag van 773.460 euro. In 2021 waren dat 133 feiten voor een bedrag 1.264.350 euro.

“Dit toont dat het sensibiliseren van de burgers en het inzetten op preventie uitermate belangrijk is. We schenken als politiezone dan ook extra aandacht aan cybercriminaliteit en hoe je vermijdt om er slachtoffer van te worden. Cybercriminelen vinden spijtig genoeg telkens nieuwe manieren om iemand proberen op te lichten.”, aldus burgemeester Patrick Lismont.

In de brochure 'Cybercriinaliteit dichterbij dan je denkt' worden verschillende vormen van cybercriminaliteit kort beschreven, er staan preventietips in en ook wat te doen als het toch misgaat.

Naast deze brochure worden er ook verschillende infosessies ingericht. De eerste is een ouderavond “Kinderen, jongeren & sociale media” samen met Link in de Kabel vzw. Daarmee willen ze de ouders bewust maken van de voor- en nadelen van het gebruik van sociale media. Meegeven waar kinderen en jongeren vooral mee bezig zijn en hoe je daar als ouder mee omgaat.