Gezondheid

PXL-student vindt nieuwe manier om coronapatiënten op intensieve best reanimeren

door Margo Ombelets

Spoedverpleegkundige Angela Janssen (PXL Hogeschool) ontdekte een nieuwe manier om coronapatiënten op intensieve zorgen te reanimeren. Tot 70% van de kunstmatig beademde COVID-patiënten ligt op de buik. Wanneer deze patiënten gereanimeerd worden, verliezen dokters kostbare tijd, aangezien ze deze patiënten eerst moeten omdraaien. Angela Janssen ging op zoek en vond een manier om dit te voorkomen. Daarmee wint ze de Bachelorprijs 2021.

Angela startte haar bachelorproef uit een persoonlijke ervaring. "Toen ik in 2020 voor het eerst geconfronteerd werd met een kritieke jonge COVID-patiënte in buikligging stelde ik mezelf de vraag 'Hoe reanimeer ik deze dame als zij een hartstilstand krijgt?'. Niemand kon mij hierop een antwoord bieden." Dat vormde de inspiratie voor het onderwerp van haar eindwerk. "Ik onderzocht of reanimeren in buikligging, in bepaalde gevallen, mogelijk is. Toen ik begon te merken dat de starthypothese correct was, wist ik dat mijn bachelorproef effectief een meerwaarde kan betekenen voor het werkveld."

Op basis van haar bevindingen, ontwikkelde ze onder meer een instructievideo waarin ze toont hoe je patiënten kan reanimeren terwijl ze nog op hun buik liggen: