Voedselagentschap waarschuwt: "Wees extra waakzaam met voeding bij deze temperaturen"

Voedselagentschap waarschuwt: "Wees extra waakzaam met voeding bij deze temperaturen"

Voedselagentschap waarschuwt: "Wees extra waakzaam met voeding bij deze temperaturen"

Zomerweer betekent stijgende temperaturen… en meer risico’s voor de voedselveiligheid. Elk jaar merkt het FAVV een toename van klachten van mensen die ziek werden na het consumeren van voeding dat mogelijks niet correct bewaard of bereid werd. "Dit hoeft ook niet zo erg te verwonderen: barbecues, festivals, pop-upbars en markten volgen elkaar in sneltempo op," klinkt het bij het FAVV.

Tijdens een hittegolf roept het FAVV alle voedingsbedrijven op om extra waakzaam te zijn. "Ons doel? Ziekmakende bacteriën geen kans geven en de gezondheid van de consument beschermen. Zo zorgen we samen voor een smakelijke én zorgeloze zomer," zegt het Agentschap voor Voedselveiligheid.

Dit zijn de 8 gouden tips om in je achterhoofd te houden:

  • Tip 1: controleer de temperatuur van de producten al bij ontvangst van de levering
    Bij hoge temperaturen is het extra belangrijk om bij elke levering goed te controleren of gekoelde en diepgevroren producten op de juiste temperatuur toekomen. Zorg ervoor dat ze meteen correct worden opgeslagen – zo blijft de koudeketen intact. Doe je zelf je aankopen? Gebruik dan bij voorkeur een koeltas of koelbox voor het transport.
  • Tip 2: houd de thermometer in de gaten
    Ook je koelruimtes krijgen het zwaar te verduren bij tropisch weer! Controleer daarom regelmatig de temperatuur. Zo kan je meteen ingrijpen als er iets misloopt. Zorg dat er in elke koelzone een goed afleesbare en correct geplaatste thermometer aanwezig is.

    Even “opfrissen”, voor sommige producten gelden strikte temperaturen die je absoluut moet respecteren:
  • Tip 3: zet je koelkast of diepvriezer tijdelijk een graadje kouder
    Of je nu in een restaurantkeuken werkt of hamburgers verkoopt op een markt: tijdens het koken gaat de deur van je koelkast, koelcel of diepvries vaak open. Bij een hittegolf kan dat de temperatuur binnenin beïnvloeden. Door die tijdelijk een graadje lager te zetten, bouw je wat marge in. Belangrijkste regel blijft natuurlijk: sluit de deur meteen weer goed af, want bewust omgaan met energie is ook belangrijk.
  • Tip 4: Vul buffetten beetje bij beetje aan, stal ze niet volledig uit
    Een goedgevuld buffet ziet er verleidelijk uit … maar let op voor bacteriën! Bij warm weer is het slimmer om geleidelijk aan bij te vullen, in plaats van alles in één keer uit te stallen. En vergeet niet: eens voeding aan klanten is aangeboden, mag je die niet meer terug in de koeling worden gezet of opnieuw worden geserveerd.
  • Tip 5: vermijd direct zonlicht, scherm je producten af
    Rechtstreekse zonnestralen en de hitte die daardoor ontstaat versnellen de groei van bacteriën. Werk je buiten (bijvoorbeeld in een foodtruck, een kraam of bij het ontvangen van leveringen), hou je voedingsmiddelen dan zoveel mogelijk in de schaduw en haal ze pas op het allerlaatste moment uit de koelkast of diepvriezer als je er effectief mee aan de slag gaat.
  • Tip 6: ontdooi producten zoals het hoort
    Laat voeding nooit ontdooien op kamertemperatuur, warme temperaturen lijken misschien ideaal maar ontdooien in de buitenlucht is echt not done! Kies voor een langzame ontdooiing in de koelkast of wel voor onmiddellijke bereiding van diepgevroren producten. Zo garandeer je de voedselveiligheid.
  • Tip 7: wees zeer strikt met onverkochte voeding
    Ook wat je niet verkoopt, moet je correct bewaren (gekoeld) én snel gebruiken. Let op: ontdooide producten mag je nooit opnieuw invriezen! De volgende dag dienen deze producten als eerste te worden verkocht (maximaal binnen de 24 uur).
  • Tip 8: Handhygiëne – een eenvoudige gewoonte die écht het verschil maakt voor voedselveiligheid!
    Of je nu een kraam uitbaat op een markt of in een foodtruck op een festival staat: handen wassen blijft een absolute must, dit is essentieel als je veilig met voeding wil omgaan. Hiervoor heb je geen dure apparatuur nodig – een eenvoudige jerrycan met kraantje volstaat, op voorwaarde dat je die correct gebruikt. Voorzie ook altijd vloeibare zeep en een hygiënisch droogmiddel, zoals wegwerppapier, om je handen te wassen en te drogen.

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Vooral vrouwen zijn de dupe van pensioenhervorming

    Vooral vrouwen zijn de dupe van pensioenhervorming

  • Nina Derwael krijgt onderscheiding van Vlaams regering

    Nina Derwael krijgt onderscheiding van Vlaams regering

  • Recreatie afgeraden door blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals

    Recreatie afgeraden door blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals

  • Zo installeer je de TVL-webapp makkelijk op je smartphone

    Zo installeer je de TVL-webapp makkelijk op je smartphone

  • Zomerse week met zon en warme temperaturen op komst

    Zomerse week met zon en warme temperaturen op komst

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image