Onderwijs

Syntra start met opleiding tot professioneel pizzabakker

Met de nieuwe, unieke opleiding tot professioneel pizzaiolo speelt SYNTRA Limburg in op het tekort aan geschoolde pizzabakkers binnen de horeca. Internationaal pizza-grootmeester Massimo Quondamatteo is hiervoor speciaal vanuit Italië overgevlogen naar Hasselt. Hij zal deze week elke dag zijn geheimen met de cursisten delen.

Samen met Aroldo Iacomelli, bekend van restaurant Il Destino, start Quondamatteo vandaag met het opleiden van pizzaiolo’s. Op een week tijd zullen zij koks, restauranthouders en traiteurs gidsen door de Italiaanse pizzakeuken met als einddoel de perfecte pizza. “Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep” vertelt Aroldo Iacomelli. Aroldo is zelf professioneel pizzabakker en heeft zijn eigen restaurant ‘Il Destino’ in Meeuwen. Als docent ‘Pizzaiolo’ wil hij de geheimen van een authentieke Italiaanse pizza overdragen aan andere koks. 

"Vakmanschap, ervaring en wetenschap"

Aroldo heeft jaren geleden zelf een pizzabakkersopleiding gekregen in Italië. Het bakken van pizza is vakmanschap gecombineerd met ervaring en wetenschap. “Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep. Ik heb in Italië ontdekt dat als je een consistente smaak wil, je zelfs met het weer rekening moet houden! Temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op het rijsproces en de pizzasmaak.”

Grootmeester Quondamatteo

Massimo Quondamatteo heeft in Italië een eigen pizzaschool en reist ondertussen heel Europa af om de kunst van het pizzabakken te onderwijzen en eigenaars van pizzeria’s te assisteren bij het uitbouwen van hun zaak.