Gezondheid

Veiligheidsraad beslist: sociale bubbel verkleint naar 5

door Margo Ombelets

De mondmaskerplicht wordt uitgebreid en de sociale bubbels worden verkleind. Vanaf woensdag 29 juli moeten we altijd een mondmasker op zak hebben, en gaan we weer alleen naar de winkel. Dat maakte premier Wilmès zonet bekend op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. 

Met het verkleinen van de sociale bubbel, volgt de overheid het duidelijk advies van de wetenschappers. Virologen trekken al langer aan de alarmbel: we zien te veel mensen. Vanaf 29 juli wordt de sociale bubbel vier weken lang verkleind. Tot nu toe mochten we 15 mensen per persoon van het gezien per week zien. Nu worden dat maximum 5 personen voor 4 weken lang én voor het hele gezin. Kinderen jonger dan twaalf tellen niet mee.

Sociale bubbel wordt verkleind
"Deze 5 personen zijn mensen boven op de leden van het gezin met wie je nauw contact mag hebben, waar de veiligheidsafstand niet gegarandeerd kan worden," vertelt Wilmès. "Het is wel nog altijd aangeraden om de afstand te bewaren en een mondmasker te dragen."

Minder publiek bij evenementen
Ook bij evenementen worden er verstrengingen ingevoerd: er mogen nog evenementen binnen doorgaan met 100 personen, of buiten met 200 personen. Familiefeesten of uitstappen met vrienden worden beperkt tot maximum 10 personen, mits de veiligheidsafstand gegarandeerd kan worden. Dat geldt ook voor recepties en trouwfeesten. 

Zomerkampen gaan wél door
Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen voor jongeren, stages en speelpleinwerking. Die mogen wél nog doorgaan, in aparte bubbels.

Contacttracing breidt uit
De contacttracing wordt uitgebreid. Vanaf woensdag wordt er contactinformatie opgevraagd in wellnesscentra en bij sportlessen. 

Winkelen en telewerk
Alleen winkelen wordt weer de norm. En het is ook de bedoeling dat iedereen wie kan, weer van thuis uit werkt.