Verzekeraars komen vanaf nu tussen bij intrafamiliaal geweld
De rechtsbijstandsverzekeraars dekken voortaan de juridische kosten voor slachtoffers van huiselijk geweld. Eerder deden ze dat niet als het slachtoffer met de dader samenwoonde, wat bij intrafamiliaal geweld net vaak het geval is. De verzekeraars zijn dat in een nieuwe gedragscode overeengekomen, meldt de koepelorganisatie van Belgische verzekeraars Assuralia aan De Tijd.
Eerder meldde De Tijd dat rechtsbijstandsverzekeraars slachtoffers van intrafamiliaal geweld in de kou lieten staan. Uit een rondvraag onder advocaten bleek dat verzekeraars stelselmatig weigerden op te draaien voor de juridische kosten van slachtoffers van huiselijk geweld of kindermisbruik die samenwoonden met de dader. Ook de Ombudsman Verzekeringen stelde de praktijk vast. De juridische logica achter die werkwijze luidde dat een verzekering niet kan optreden tegen een medeverzekerde die op hetzelfde adres woont en onder hetzelfde contract valt.
Minister van Consumentenbescherming en Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) eiste een correctie van de sector. DAS, de grootste rechtsbijstandsverzekeraar, beloofde meteen in te grijpen. Nu volgt via de nieuwe gedragscode de rest van de sector.
Concreet spraken de verzekeraars af om bij intrafamiliaal geweld en elke vorm van kindermishandeling bij minderjarigen tussen te komen 'zodra de dader strafrechtelijk wordt vervolgd op initiatief van het parket of het onderzoeksgerecht in België'. Als er alleen een onderzoek loopt, gaat de dekking nog niet in. De rechtsbijstandsverzekeraar zal het slachtoffer ook bijstaan om een schadevergoeding te krijgen voor allerhande kosten waarvoor de dader aansprakelijk is, zoals medische kosten en tijdelijke of blijvende invaliditeit. De nieuwe gedragscode geldt retroactief voor alle dossiers vanaf 1 januari 2025.