Gezondheid

Viroloog Steven Van Gucht: "'Besmettelijkere varianten afremmen door ons aan regels houden"

door Margo Ombelets

Het aantal nieuwe besmettingen in Limburg neemt weer licht toe. En ook de ziekenhuisopnames blijven hoog. De besmettelijkere varianten van het coronavirus circuleren intussen ook in Limburg. De komende dagen zullen er zeker nog meer coronastalen met de Britse en Zuid-Afrikaanse variant opduiken. "De balans is fragiel, maar samen kunnen we de verspreiding indijken." Dat zegt viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano.

Deze week werd de Britse variant teruggevonden in tientallen coronastalen in federale testlaboratoria. Ook de Zuid-Afrikaanse variant dook al op. Die varianten zullen de komende dagen nog meer opduiken, zegt Van Gucht. "Hou u dus aan de regels om de verspreiding af te remmen. Werk zoveel mogelijk thuis en beperk uw knuffelcontacten tot één. Houd u ook aan de quarantaine."

Aantal besmettingen in Limburg neemt toe
Het aantal nieuwe besmettingen in Limburg neemt weer licht toe. Tussen 5 en 11 januari werden 1.150 nieuwe coronabesmettingen bevestigd in onze provincie. De besmettingsgraad in onze provincie is licht gestegen naar 1,074. Het huidige reproductiegetal zit daarmee terug boven 1, wat aangeeft dat de epidemie groeit.

148 coronapatiënten in Limburgse ziekenhuizen
Ook het aantal ziekenhuisopnames kent opnieuw een toename. In de Limburgse ziekenhuizen liggen momenteel 148 coronapatiënten. Het aantal patiënten op intensieve zorgen staat momenteel op 25. Van 8 tot en met 14 januari overleden er 18 Limburgers aan het coronavirus.

Situatie blijft zorgwekkend
Het aantal besmettingen in onze provincie toont een lichte stijging. Ze bevinden zich ook nog steeds op een alarmerend hoog niveau. Het is duidelijk dat het virus nog in hoge mate circuleert. Het aantal ziekenhuisopnames kent globaal gezien een lichte stijging. De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Het aantal overlijdens schommelt rond een gemiddelde van 3 overlijdens per dag. De situatie blijft zorgwekkend.