Gezondheid

Viroloog Steven van Gucht: "Cijfers zo hoog omdat we maatregelen minder strikt opvolgen"

door Margo Ombelets

De besmettingscijfers blijven verder toenemen, vooral bij de actieve bevolking. Ook het aantal ziekenhuisopnames en coronapatiënten op intensieve zorgen stijgen. En dat komt omdat we de coronamaatregelen minder strikt opvolgen dan enkele weken geleden. "Het aantal overlijdens blijft wel verder dalen, in het bijzonder bij de rusthuisbewoners," zegt viroloog Steven van Gucht.

Dat de besmettingscijfers verder toenemen wijst duidelijk op een hogere circulatie van het virus. "Dat heeft te maken met de opkomst van besmettelijkere varianten, maar ook met het minder strikt naleven van de maatregelen," zegt van Gucht. Uit enquêtes en uit de contact tracing, blijkt dat mensen meer contacten hebben dan enkele weken geleden. "We kunnen er nog steeds voor zorgen dat deze stijgende trend keert", meent Van Gucht. "Het beperken van onze contacten is zonder twijfel een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen dit virus. We beseffen dat dit voor veel mensen moeilijk vol te houden is, maar deze inspanning loont gegarandeerd. Hou nog enkele weken vol, betere tijden komen er zeker aan in de lente."

Britse variant is sterk aanwezig
Meer dan de helft van de mensen die positief testen op het coronavirus, zijn besmet met de Britse variant van het virus. "De Britse variant blijft verder oprukken," zegt viroloog van Gucht. Het griepvirus wordt bijna niet waargenomen in ons land. "Mogelijk wordt dit het eerste jaar zonder griepepidemie sinds het begin van de metingen."