Justitie

Werkstraf en boete voor jagen in wolvengebied

In Hasselt zijn vandaag twee mannen uit Hechtel veroordeeld voor het jagen in wolvengebied. Ook verschenen er 2 Nederlanders voor de rechter in Hasselt voor gelijkaardige feiten. Zij riskeren een gelijkaardige straf.

In 2019 legde de 70-jarige man uit Hechtel een metalen strop met slachtafval op het militair domein Kamp van Beverlo. Naar eigen zeggen wou hij everzwijnen afschrikken die zijn weide hadden omgewoeld. Hij had ook een wildcamera opgehangen. Daarop was zijn 80-jarige kompaan te zien met een jachtgeweer.

De zeventiger kreeg een werkstraf van 80 uur en zij camera werd verbeurd verklaard. De andere jager kreeg een boete van 8.000 euro voor het niet respecteren van de jachtrechten en -tijden. 

Er stonden ook nog twee Nederlanders terecht in Hasselt voor het jagen in hetzelfde wolvengebied. Toen  enkele militairen en Agentschap Natuur en Bos met een drone op zoek waren naar wolvin Naya ontdekte ze twee jagers met geladen geweren in het gebied waar geen jachtrechten waren toegekend. Het parket vorderde twee maanden cel met uitstel tegen de verdachten en een effectieve boete van 8.000 euro. De verdediging ging voor de vrijspraak. Het vonnis volgt op 29 maart.

Zowel van de twee mannen uit Hechtel als de twee Nederlanders is niet bewezen dat ze iets met de dood van wolvin Naya en haar welpen zouden te maken hebben.