Hoofdgerecht

Tarbot met knolselder en grijze Noordzee garnaal

Tarbot met knolselder en grijze Noordzee garnaal


Wil je graag meekoken met Laurens? Bekijk de aflevering hier

Benodigheden voor 4 personen :

  • 400 g Noordzeevis filet of haasje 
  • 1/2 knolselder
  • Lavas azijn + olie 
  • 1 liter gevogelte bouillon
  • Lavas + citroenverbena 
  • Olijfolie
  • Verse kruiden ( postelein )   
  • Sjalot + look + citroengras
  • 400 g Grijze garnalen
  • 500ml kokosmelk
  • Hoeveboter
  • Citroenen

Bereidingswijze :

  1. Snijd de onderkant van de knolselder af en snijd de knolselder in 4 gelijke delen. Gebruik 1/4de om te marineren in lavasazijn. Snijd 1/4de heel fijn en bak deze kort op. Gebruik de rest om crème te maken.
  2. De crème: Stoof de knolselder aan met boter. Voeg de stukken knolselder toe. Voeg zout en peper toe. Voeg de kokosmelk toe.
  3. 1/4de van de knolselder pekelen. 
    Pekel: Azijn, suiker, steranijs & lavasazijn & selderijzout.  
    Zet een pan op het vuur met de knolselder in. Voeg de pekel toe en laat sudderen. 
  4. Pel de noordzeegarnalen en zet ze in de frigo. 
  5. Hou de pellen van de garnalen bij en bak ze op het vuur tot het vocht weg is. Hier wordt later de jus mee gemaakt. Voeg limoenblad en fijngesneden citroengras toe.
  6.  Voeg de gevogeltebouillon toe.  
  7. Fileer de tarbot. Snijd langs te graat af.
  8. Mix de knolselder met kokosmelk tot een crème en haal de mix door een, zeef.  Houd de crème daarna warm op het vuur. 
  9. Zeef de pellen van de garnalen. Dit is onze jus. Voeg een flinke hoeveelheid boter toe. 
  10. Bak de tarbot met boter, peper en zout.  Schep met een lepel de gesmolten boter over de vis terwijl hij bakt. 
  11.  Haal de vis uit te pan en voeg de jullienne van knolselder toe aan de boter en vissaus. 
  12. Klaar! Leg alles op een bordje en geniet er van!

Zin in het perfecte wijntje bij dit gerecht? 
Klik hier