Hoofdgerecht

Varkensfilet-gebraad in de oven traag gegaard met geglaceerde herfstgroenten, zuurkoolstamppot en uien-bier saus .

Varkensfilet-gebraad in de oven traag gegaard met geglaceerde herfstgroenten, zuurkoolstamppot en uien-bier saus .

6 personen

1.3 kg varkensfilet-gebraad
6 blaadjes salie
3 blaadjes laurier
2 teentjes knoflook
4 sjalot
klont boter

Uien-biersaus
• 1 potje kalfsfonds van la croix
• 4 uien
• 3 blaadjes laurier
• 1 flesje donker Limburgs bier

Aardappelstamppot met zuurkool
• 1.2 kg gr bloemige aardappelen
• 5 dooiers
• 220 gr boter
• 2 dl melk
• 1 pakje zuurkool van Herta

Herfstgroenten
• 4 wortelen
• 18 spruitjes
• 4 rapen
• 12 zilveruien
• 200 gr boter
• platte peterselie

Bereiding
1) Kook de geschilde aardappelen gaar ( 20 minuten ) , schil ook de wortelen en de rapen , pel de zilver-uien , snij de rapen in partjes , de wortelen in stukken van 3 cm, maak de spruitjes schoon .
2 ) Neem een stevige kookpot met deksel , doe hier een flinke klont boter in en bak het gebraad aan , kruid met grof zout , peper van de molen , de salie , laurier , knoflook en gesneden sjalot , zet in de oven en braad in een voorverwarmde oven van 200 graden ( 25 minuten per kg vlees )
2 ) Snij de uien in ringen en stoof in een klontje boter , de uien moeten mooi bruin kleuren , blus met 2 dl donker Limburgs bier en de fonds , laat inkoken tot de helft .
3 ) Zet gezouten water op voor de groenten te koken , zet de zuurkool op met een blaadje laurier en wat water .
4 ) Plet de gare aardappelen en voeg de boter , melk en eidooiers toe , voeg de zuurkool toe en meng goed , kruid af met peper en zout .
5 ) Kook de wortelen 10 minuten voeg na 5 minuten de rapen toe, kook de spruitjes apart in gezouten water , giet de groenten af ( de groenten moeten nog beetgaar zijn ) .
6 ) Stoof de zilver-uien aan in een klont boter gedurende enkele minuten , voeg de rest van de groenten toe en kruid af met peper en zout .
7 ) Haal het vlees uit de braadpan na gaartijd, snij het vlees en zeef de braadjus bij de saus .
8 ) Serveer en werk af met gehakte platte peterselie .