Hoofdafbeelding voor artikel 300.000 euro voor UHasselt-onderzoek…

300.000 euro voor UHasselt-onderzoek naar link tussen MS en Alzheimer

door Anastacia Reviers

300.000 euro voor UHasselt-onderzoek naar link tussen MS en Alzheimer

Het biomedisch onderzoeksinstituut BIOMED van UHasselt krijgt een beurs van 300.000 euro van Stichting Stop Alzheimer. Onder leiding van prof. dr. Jeroen Bogie wil het team onderzoeken of een enzym dat een rol speelt bij multiple sclerose (MS) ook invloed heeft op de ontwikkeling van Alzheimer.

Muizen
“Bij MS-onderzoek zijn we er al in geslaagd om in de hersenen van muizen dit enzym af te remmen en te zorgen dat hersenen zich konden herstellen, we hopen dat we met dit nieuw onderzoek ook impact kunnen hebben op de ziekte van Alzheimer”, zegt prof. dr. Jeroen Bogie, BIOMED UHasselt.

Enzymen
Eerder ontdekte het team dat een fout in het vetmetabolisme van een specifieke immuuncel, de microglia, cruciaal is voor MS. “Daarop onderzochten we hoe precies die fout in het vetmetabolisme in de immuuncel ontstaat en ontdekten we dat dit wordt veroorzaakt door één specifiek enzym in de cel dat te actief begint te werken”, zegt prof. dr. Jeroen Bogie.

Onderzoeken
Wanneer de onderzoekers het enzym blokkeerden, herstelden de muizenhersens weer. Het nieuwe project onderzoekt of dit proces ook bij Alzheimer voorkomt, met behulp van gedoneerd hersenweefsel en stamcel-afgeleide microglia. “Het ontrafelen van het mechanisme achter chronische ziektes zoals Alzheimer en MS is een werk van lange adem. We hopen met dit onderzoek weer zo’n stap te kunnen zetten”, zegt Jeroen Bogie. Joost Martens, directeur van Stop Alzheimer, voegt toe: “Het project werd hoog beoordeeld door onze Wetenschappelijke Adviesraad. Als directeur van Stop Alzheimer ben ik blij dat professor Bogie, nu gaat onderzoeken of de resultaten bij MS ook voor een doorbraak in alzheimeronderzoek kan zorgen.”

Meer nieuws uit deze regio

  • Hoofdafbeelding voor artikel Binnenkort een slim warmtenet…

    Binnenkort een slim warmtenet in Hasselt? PXL test geothermie op Campus Elfde Linie

  • Hoofdafbeelding voor artikel El Ouahdi:"Ik hoop dat onze…

    El Ouahdi:"Ik hoop dat onze coach nog kansen krijgt."

  • Hoofdafbeelding voor artikel Afvaltarieven in Limburg stijgen

    Afvaltarieven in Limburg stijgen

  • Hoofdafbeelding voor artikel Hasselaar opgepakt voor brandstichting…

    Hasselaar opgepakt voor brandstichting op Hellebeemden

  • Hoofdafbeelding voor artikel MONX Roasters

    MONX Roasters

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image