Gezondheid 22/02/2021 - 12:30 Aantal besmettingen stijgt voor zesde dag op rij Besmettingen Coronavirus Overlijdens Ziekenhuisopnames embed Embed deze video Dimensies: 560x315 640x360 835x480 1280x720 door David Bijnens En dat er dringend nood is aan meer vaccinaties, blijkt uit de coronacijfers. Het aantal besmettingen daalt niet meer. In Limburg noteerden we de afgelopen week zelfs een stijging van de besmettingscijfers.
Gezondheid Medische primeur in Jessa Ziekenhuis 26/06/2025 - 18:30 26/06/2025 - 18:30 Het Jessa ziekenhuis in Hasselt heeft een medische primeur beet op vlak van diepe hersenstimulatie. Twee patiënten kregen vandaag als een van de eerste in België een herlaadbare batterij geïmplanteerd, die elektrodes in de hersenen aanstuurt. Het systeem stimuleert het brein, om de klachten van patiënten met de ziekte van Parkinson, essentiële tremor en dystonie te onderdrukken. Een van de grote voordelen van de nieuwe pulsgenerator is dat patiënten van thuis uit de batterij kunnen opladen en zo dus niet meer naar het ziekenhuis moeten komen.
Gezondheid Anima Research Center in Alken doet onderzoek naar medicijn voor Alzheimer 23/06/2025 - 18:30 23/06/2025 - 18:30 Het Anima Research Center in Alken werkt aan een geneesmiddel dat mensen met Alzheimer moet helpen. Het medicijn moet ervoor zorgen dat patiënten minder achterdochtige ideeën of angsten hebben. Het geneesmiddel, dat in Amerika al gebruikt wordt door mensen met psychoses en schizofrenie, kan ook Alzheimer-patiënten helpen en op die manier de taak van de mantelzorger verlichten. Vandaag is het de dag van de Mantelzorger en in Vlaanderen zorgen meer dan twee miljoen mensen voor een zieke of hulpbehoevende. Een heel aantal van hen zijn mensen met dementie. Intussen wordt er bij Anima in Alken ook verder gezocht naar een manier om de ziekte volledig terug te dringen. Het onderzoekcentrum werkt daarvoor onder meer samen met Alzheimer Liga Vlaanderen.
Gezondheid Lidl lanceert hybride gehakt: rundvlees met plantaardige eiwitten 23/06/2025 - 13:37 23/06/2025 - 13:37 Lidl België introduceert als eerste supermarkt van het land een deels plantaardige gehaktmix: een combinatie van 60% rundsvlees en 40% plantaardige eiwitten. Het product ziet eruit en smaakt zoals klassiek rundgehakt, maar heeft een veel lagere CO₂-uitstoot, tot zelfs 40% minder. Met deze stap laat Lidl vleesliefhebbers op een laagdrempelige manier kennismaken met een duurzamer én gezonder alternatief, zonder in te leveren op smaak of gewoontes. Lidl komt met een nieuw en duurzamer alternatief dan het klassieke rundgehakt: een combinatie van 60% rundgehakt en 40% plantaardige eiwitten. De nieuwe gehaktmix van Lidl kan voor veel mensen een eerste stap betekenen in de richting van een meer plantaardig eetpatroon, zonder in te boeten op smaak. Proeft als klassiek rundgehaktMet het nieuwe product wil Lidl een concreet antwoord geven op de aanzienlijke milieu-impact van vleesconsumptie. Rundsvlees is één van de grootste veroorzakers van uitstoot binnen de voedingsindustrie. Door 40% van het vlees te vervangen door plantaardige eiwitten, verlaagt de CO₂-uitstoot van dit gehaktproduct tot maar liefst 40%. Ook het water- en landverbruik neemt aanzienlijk af. En toch blijft de smaak én het uiterlijk van de gehaktmix hetzelfde. "Rundgehakt is een vaste waarde in de Belgische keuken, en bij minder vlees eten denken veel mensen nog te vaak in termen van alles of niets. De ontwikkeling van dit product heeft best lang geduurd, omdat we absoluut wilden inzetten op smaakbehoud. Het resultaat mag er zijn: deze gehaktmix bevat minder vlees, maar proeft nog steeds als klassiek rundgehakt. Ik durf zelfs te stellen dat ook de échte vleesliefhebber het verschil nauwelijks zal merken," zegt Sam Van Lier, verantwoordelijke inkoper Lidl België & Luxemburg. Beter voor milieu én gezondheidAls foodretailer met duizenden klanten per dag, ziet Lidl het als haar verantwoordelijkheid om duurzame keuzes makkelijker en toegankelijker te maken. De nieuwe gehaktmix sluit aan bij het wereldwijd aanbevolen ‘Planetary Health Diet' - een voedingspatroon dat zowel goed is voor de gezondheid als voor de planeet. Minder dierlijke, meer plantaardige eiwitten zijn hierin essentieel. "Klanten zijn nog steeds vrij om te kiezen, maar kunnen dankzij een steeds groter aanbod van plantaardige eiwitten, volkorenproducten en groenten en fruit gemakkelijker duurzamere keuzes maken. De nieuwe gehaktmix is daar een concreet voorbeeld van. Kleine veranderingen op het bord kunnen een groot verschil maken voor klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid," zegt Ines Verschaeve, verantwoordelijke duurzaam inkoopbeleid Lidl België & Luxemburg.
Gezondheid Vlaamse regering subsidieert uitbreiding en renovatie Ziekenhuis Oost-Limburg 20/06/2025 - 18:30 20/06/2025 - 18:30 De Vlaamse Regering keurde vanmiddag een structurele subsidie goed voor de uitbreidingsplannen van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Het gaat om een bedrag van tien miljoen per jaar tot de oplevering van de bouw in 2035.
Gezondheid Waarom raadt Hoge Gezondheidsraad aan om regelmatig aardappelen te eten? 18/06/2025 - 18:30 18/06/2025 - 18:30 De Hoge Gezondheidsraad heeft voor het eerst in zes jaar zijn voedselaanbevelingen aangepast. En naast de traditionele adviezen van meer groenten en fruit en minder vlees eten, valt ook de aanbeveling op om 'regelmatig' aardappelen op uw bord te leggen. In gekookte of gebakken vorm welteverstaan, en daar zijn verschillende redenen voor. Wij gingen te rade bij een aardappelboer in Gingelom.
Gezondheid Meer peulvruchten, minder charcuterie: dit zijn de nieuwste voedingsadviezen 17/06/2025 - 10:17 17/06/2025 - 10:17 We eten te veel rood vlees en charcuterie, en te weinig groenten en fruit. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad die met nieuwe voedingsaanbevelingen komt. Het adviesorgaan wil bijdragen aan een betere gezondheid en raadt Belgen aan om onder meer wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten. Van niet-bewerkt rood vlees zoals biefstuk eet je best niet meer dan 300 gram per week volgens de Hoge Gezondheidsraad. De HGR raadt ook aan het gebruik van zout te beperken (tot 5 gram per dag) en zo weinig mogelijk gesuikerde dranken te drinken. Verder adviseert de Raad om dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten en voldoende groenten en fruit te eten, respectievelijk 250 en 300 gram. Goede eetgewoonten stimulerenDe nieuwe voedingsaanbevelingen, afgestemd op de Belgische eetcultuur, moeten helpen om gezonde voedingskeuzes te maken en het risico op bepaalde ziektes te beperken. Experten bestudeerden het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen en formuleerden op basis daarvan de aanbevelingen. Via de voedingsaanbevelingen wil de HGR gezondere eetgewoonten op een haalbare manier stimuleren. Best geen alcoholOver alcohol en ultrabewerkte voeding is het advies bijzonder duidelijk. De HGR raadt aan geen alcoholhoudende dranken te drinken. Wie toch drinkt, beperkt zich volgens de adviesraad best tot tien standaardeenheden per week, verspreid over verschillende dagen. In de plaats van ultrabewerkte voedingsmiddelen kiezen consumenten beter voor onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen, stelt de Hoge Gezondheidsraad. Verder raadt de HGR aan bij voorkeur plantaardige oliën te gebruiken, maximaal één ei per dag te consumeren, zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers te eten en regelmatig aardappelen te serveren. Samen etenOok een milieuverantwoord voedingspatroon met duurzame keuzes is belangrijk, stelt de HGR. Daarnaast vraagt de Raad om voldoende aandacht te besteden aan samen eten. "Het creëert sociale verbondenheid en versterkt het gemeenschapsgevoel", klinkt het.Alle belangrijke adviezen op een rijtje: - Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten. - Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week). - Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen. - Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag. - Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit. - Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken. - Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20-30 g. - Gebruik dagelijks 250 -500 ml melk of melkproducten. - Eet dagelijks minstens 300 g groenten. - Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel. - Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag. - Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers. - Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis. - Conform de energiebehoefte kan U regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft. - Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken. Wat alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen betreft: - Drink geen alcoholhoudende dranken en als U het toch doet beperk dit tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen. - Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.