Nieuws

Burgemeester Veerle Heeren zet dan toch stap opzij na vaccinatieschandaal

embed
door Margo Ombelets

Burgemeester Veerle Heeren zet tijdelijk een stap opzij. Eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) neemt haar taken over. Ook al werd dat niet zo expliciet gezegd op de gemeenteraad, tot grote ergernis van de oppositiepartijen. De time-out van Heeren werd pas na de gemeenteraad wereldkundig gemaakt.

De extra gemeenteraad was in het leven geroepen nadat bekend raakte dat burgemeester Veerle Heeren voortijdig een vaccin kreeg, en ook familie en vrienden naar voren had geschoven. Op de spoedzitting gaf Heeren in tranen toe dat ze inderdaad 13 namen had doorgegeven, maar dat het geen systeem was om mensen te laten voorsteken. "Waarom heb ik dat gedaan? Mijn intentie was goed bedoeld. Ik heb zelf de dood voor ogen gezien in mijn persoonlijk leven en dat van Truienaars. De namen die ik heb doorgegeven, daar zat geen systeem achter. Het is spontaan gebeurd."

Geen beslissing in gemeenteraad

Alle partijen erkenden unaniem dat burgemeester Heeren de deontologische code heeft overtreden. Uit de gemeenteraad bleek echter niet dat ze een stap opzij zou zetten. Fractieleider van Vooruit Sint-Truiden, Gert Stas, reageerde hard na de gemeenteraad: “De gemeenteraad was een poging om de wanpraktijken door en onder Veerle Heeren toe te dekken met de mantel der liefde en te verdrinken in technische details. De aantijgingen van machtsmisbruik en nepotisme bleven overeind. Burgemeester Heeren zal morgen nog steeds niet geloofwaardig aan de Truienaar kunnen uitleggen dat ze zich geduldig aan de regels moeten houden. Het vaststellen van een ernstige overschrijding van de deontologische code kan niet zonder gevolg geklasseerd worden.” 

Time-out voor Heeren

Na de gemeenteraad, maakte eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) bekend dat burgemeester Veerle Heeren een time-out neemt. Hoe lang Engelbosch waarnemend burgemeester zal zijn, is nog niet duidelijk.