Eerste baby’s geboren na eenvoudige en goedkope IVF-behandeling van UHasselt
In Zuid-Afrika zijn de eerste twee baby’s geboren die verwekt zijn via een vereenvoudigde, goedkope IVF-behandeling in een mobiel laboratorium. Het gaat om een pilootproject van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Pretoria. Dankzij de nieuwe, betaalbare behandeling wordt IVF ook toegankelijk voor mensen met een lager inkomen.
Het mobiele IVF-laboratorium, ‘The Walking Egg on Wheels’, is een geesteskind van de Genkse fertiliteitsarts Willem Ombelet. Kunstenaar Koen Vanmechelen ontwierp het design van het mobiele labo. Het pilootproject bouwt verder op het jarenlange onderzoek binnen The Walking Egg vzw van het Limburg Clinical Research Center (LCRC) van UHasselt, de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika en het Ziekenhuis Oost-Limburg. Het mobiele labo en de nieuwe behandeling zorgen ervoor dat IVF ook betaalbaar en toegankelijk wordt voor mensen in lage- en middeninkomenslanden, die niet terechtkunnen bij dure fertiliteitszorg.
IVF (in-vitrofertilisatie) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting van een eicel door een zaadcel buiten het lichaam plaatsvindt, in een laboratorium. De bevruchte eicel, het embryo, wordt vervolgens teruggeplaatst in de baarmoeder om een zwangerschap te laten ontstaan. IVF kan een oplossing zijn wanneer een natuurlijke bevruchting niet mogelijk blijkt.

Binnenkant van het mobiele IVF-laboratorium.
Eerste baby’s: Milayah en Rossouw
Tijdens dit project in de landelijke omgeving van Johannesburg werd de techniek voor het eerst toegepast in een mobiel IVF-laboratorium. “Eerst werden er eicellen bekomen in een plaatselijke IVF-kliniek. Vervolgens werden de eicellen bevrucht en gekweekt in het mobiele lab, waarna de embryo’s succesvol zijn teruggeplaatst”, zegt prof. dr. Willem Ombelet.
Tien koppels namen deel aan de pilootstudie. Vijf vrouwen werden uiteindelijk zwanger. Vier zwangerschappen zetten door en één eindigde in een miskraam.
Vorige maand zijn de eerste kinderen geboren: op 18 juni Milayah, een meisje van 2,7 kg en op 20 juni Rossouw, een jongen van 3,1kg. De andere twee zwangerschappen lopen nog. Daarnaast hebben vier patiënten overtollige embryo’s beschikbaar voor cryopreservatie.
Hoop voor miljoenen koppels
“Deze studie bevestigt dat dit goedkope en vereenvoudigde IVF-systeem, toegepast in een mobiel labo, vergelijkbare succespercentages heeft als de reguliere IVF toegepast in de traditionele, dure centra”, zegt professor Gerhard Boshoff van de Universiteit van Pretoria. “De ontwikkeling biedt dan ook hoop aan miljoenen koppels wereldwijd die kampen met onvruchtbaarheid en geen toegang hebben tot dure fertiliteitszorg. Met ons mobiel IVF-labo kunnen we daarenboven ook in landen met grote afstanden tot fertiliteitscentra een nog groter verschil maken.”
Het onderzoeksproject wordt nu verdergezet in nieuwe studies in Egypte, Indië en Indonesië.

Kunstenaar Koen Vanmechelen ontwierp het design van het mobiele labo.