Hoeseltse leverworst en grotchampignon uit Riemst erkend als Vlaams streekproduct

Hoeseltse leverworst en grotchampignon uit Riemst erkend als Vlaams streekproduct

Hoeseltse leverworst en grotchampignon uit Riemst erkend als Vlaams streekproduct

Limburg is twee erkende traditionele streekproducten rijker: de Limburgse leverworst en de grotchampignons uit Riemst. Een beoordelingscommissie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) houdt elk jaar 3 erkenningsrondes. Ondertussen kregen zo al meer dan 200 producten het label van traditioneel streekproduct. 

Naast de gekende bloedworst bereiden de slagers in Limburg ook leverworst met vleesrestjes en een beetje lever. Slagerij Molenaers in Hoeselt levert al 4 generaties lang Limburgse leverworst aan de inwoners van Hoeselt en omstreken. De leverworst maakt er dan ook deel uit van de dagelijkse kost bij de boterham.  De leverworst uit Hoeselt bestaat uit 20 procent lever en 60 procent vlees en spek, aangevuld met vrij veel ajuin. Afgevuld met de handvulbus worden de typische ringworsten nadien gekookt. 

En ook de grotchampignons van Riemst zijn nu dus officieel erkend als traditioneel streekproduct. Al sinds de eerste Wereldoorlog worden er in de mergelgrotten in Riemst champignons gekweekt. Aan het einde van de zomer worden de gangen waar er gekweekt zal worden voorbereid. Dan worden compostzakken met broed in lange rijen of in broedkisten geschikt. Onder een dekzeil kan het mycelium zich daarna verspreiden. Na 6 weken tot 2 maanden oogst men dan de witte en kastanjechampignon.

 

Bekijk hier de reportage die we recent maakten over de kweek van grotchampignons



Gerelateerd nieuws

  • ZOMERTIP: Vlaamse Waterweg

    ZOMERTIP: Vlaamse Waterweg

  • Steekpartij in Vroenhoven: verdachte vlucht naar Maastricht

    Steekpartij in Vroenhoven: verdachte vlucht naar Maastricht

  • Familieruzie ontspoort: man steekt broer neer in Riemst

    Familieruzie ontspoort: man steekt broer neer in Riemst

  • Riemst geeft negatief advies voor vergunning windturbines

    Riemst geeft negatief advies voor vergunning windturbines

  • Riemst kleurt goud: tarwe wordt vroeger dan ooit geoogst

    Riemst kleurt goud: tarwe wordt vroeger dan ooit geoogst

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image