Politiek 14/10/2018 - 20:03 Johan Danen: "Overal in Limburg vooruit gegaan met Groen" Gemeenteraadsverkiezingen 2018Johan DanenLimburg kiestLK18Provincieraadsverkiezingen embed Embed deze video Dimensies: 560x315 640x360 835x480 1280x720 Johan Danen haalde met Groen twee zetels in Bilzen. "Echt een heel goed resultaat voor Groen. Geen grote doorbraak, maar we zijn wel overal vooruit gegaan."
Politiek Wim Rutten legt eed af als waarnemend burgemeester van Kinrooi 13/06/2022 - 15:54 13/06/2022 - 15:54 Wim Rutten (CD&V) heeft vandaag bij gouverneur Jos Lantmeeters de eed afgelegd als waarnemend burgemeester van Kinrooi. De 63-jarige Rutten is al 21 jaar schepen in Kinrooi. Hij vervangt partijgenoot Jo Brouns, die zijn mandaat als Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw niet mag combineren met het burgemeesterschap. Op 20 mei 2022 werd een akte van voordracht tot waarnemend burgemeester voor de gemeente Kinrooi ingediend bij de provinciegouverneur van Limburg. Gouverneur Lantmeeters dankt de heer Jo Brouns voor de goede samenwerking, en wenst zijn opvolger veel succes toe.
Politiek Steven Vandeput wil ondervoorzitter worden bij N-VA 17/04/2022 - 18:30 17/04/2022 - 18:30 Burgemeester van Hasselt en ex-defensieminister Steven Vandeput stelt zich kandidaat voor het ondervoorzitterschap van zijn partij, N-VA. Hij is meteen ook de grote kanshebber zaterdag.
Politiek Limburg blijft dan toch één regio 04/02/2022 - 16:06 04/02/2022 - 16:06 Limburg blijft één regio en wordt niet opgedeeld. Dat heeft de Vlaamse regering beslist na massaal protest. De Limburgse ministers reageren uiterst tevreden. "Het Limburg-gevoel leeft echt". Aanvankelijk lag er een plan op tafel om Limburg op te delen in drie. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wilde zo een einde maken aan de wildgroei van samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Maar het protest in Limburg was groot. En dus blijft Limburg nu één regio. Vlaanderen wordt opgedeeld in vijftien en geen zeventien regio's.36 burgemeesters van de 42 wilden één regioVlaams minister en liberaal kopstuk voor Open Vld Limburg Lydia Peeters reageert tevreden op de finale beslissing van de Vlaamse regering rond de regiovorming. "Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat grote veranderingen van onderuit moeten gedragen worden en in deze hervorming is de visie van onze steden en gemeenten dan ook van groot belang. Het is dan ook belangrijk te weten dat 36 van de 42 Limburgse burgemeesters zich hebben uitgesproken voor één regio in Limburg. Ook vanuit diverse economische stakeholders en sociale partners kwam het signaal dat Limburg als één regio zijn grootste troef behoudt. Binnen de Vlaamse regering heb ik afgelopen maanden dan ook voet bij stuk gehouden voor het behoud van Limburg als één regio." Minder structuren en mandatenMet de regiovorming wil men in Vlaanderen, op initiatief van Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers, een einde maken aan het kluwen van samenwerkingsverbanden waar de lokale besturen vandaag in verweven zitten. Dat moet de bestuurlijke versnippering tegengaan, leiden tot minder structuren en mandaten, en samenwerking tussen burgemeesters en gemeentebesturen stimuleren. "Allemaal zaken waar ik zowel als minister, alsook met mijn ervaring als burgemeester van Dilsen-Stokkem alleen maar kan achterstaan. Maar meer dan in andere provincies wordt in Limburg al heel wat samenwerking op provinciale schaal georganiseerd, denk maar aan Limburg.net. Het is dan ook niet onlogisch dat zo’n 20-tal Limburgse gemeenteraden zich afgelopen maanden tegen de opdeling van Limburg in regio's hebben uitgesproken. Met andere woorden: er was geen draagvlak voor een opdeling in Limburg", zegt minister Lydia Peeters. "Vandaag ben ik dan ook een uiterst opgetogen Limburgse politica. Samen met collega Bart Somers heb ik ervoor kunnen zorgen dat Limburg één blijft. Want wat één is verdeel je niet."
Politiek Ingrid Kempeneers vanaf vandaag waarnemend burgemeester van Sint-Truiden 01/02/2022 - 10:45 01/02/2022 - 10:45 Ingrid Kempeneers heeft gisterenavond de eed afgelegd als waarnemend burgemeester bij gouverneur Jos Lantmeeters. Ze vervangt de komende 6 maanden de geschorste Veerle Heeren als burgemeester van Sint-Truiden. Kempeneers was in het verleden zes jaar fractieleider in de Truiense OCMW-raad. Later werd ze gemeenteraadslid en schepen bevoegd voor onder meer Financiën, Personeel, Overheidsopdrachten, Kerken, Juridische zaken en Verzekeringen, Natuur en Openbare Werken.
Politiek Burgemeester Veerle Heeren wordt 6 maanden geschorst voor vaccinatieschandaal 30/12/2021 - 11:09 30/12/2021 - 11:09 Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren wordt 6 maanden geschorst. Dat beslist Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Heeren kwam in opspraak nadat ze zichzelf en enkele kennissen vroegtijdig had laten vaccineren. Na een verhoor, het tuchtverslag van de gouverneur en de eigen verklaringen van Veerle Heeren, kent de burgemeester nu haar straf. Ze wordt een half jaar lang geschorst. De schorsing gaat in op 1 februari 2022.
Politiek Vlaanderen maakt grote inhaalbeweging in de toekenning van budgetten voor personen met een handicap 28/12/2021 - 12:15 28/12/2021 - 12:15 Dit jaar nog maakt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke 3,3 miljoen euro vrij voor persoonlijke assistentiebudgetten (PAB) aan ouders van minderjarige kinderen met een handicap. Met dat extra budget, kunnen nog 100 gezinnen een PAB toegekend krijgen voor hun kind. Ze kunnen daarmee de zorg thuis of op school financieren."De voorbije twee jaar heb ik veel mensen op het terrein mogen ontmoeten. De boodschap die ik probeer te brengen, is er een van eerlijkheid en engagement. Eerlijkheid, in die zin dat ik niet voldoende middelen heb om iedereen een persoonlijk assistentiebudget te voorzien. Wel ben ik geëngageerd om zoveel mogelijk middelen te zoeken om zoveel mogelijk mensen perspectief te bieden. Dat zal ik ook de komende jaren blijven doen en het maakt ook deel uit van het plan ‘Vroeg en Nabij’," zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke. Niet voldoende budget voor iedereenHet budget is niet voldoende om iedereen die recht heeft op een PAB te helpen. Daarom mikt de minister op de oudste en de meest prioritaire aanvragen. Uit de laatste cijfers van het jaarverslag 2020 van Opgroeien, blijkt dat 1.750 kinderen een aanvraag hebben ingediend voor een assistentiebudget maar nog geen zicht kregen op perspectief. Dat betekent niet dat er geen sprake van ondersteuning is vanuit de Vlaamse overheid:524 kinderen hebben lopende ondersteuning bijvoorbeeld via een Multifunctioneel Centrum (MFC) of via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). 175 gezinnen hadden één of andere vorm van reguliere ondersteuning, maar hebben deze zelf stopgezet. 1050 gezinnen hebben geen ondersteuning vanuit Opgroeien of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). “Evenwel hebben we geen zicht op de reguliere ondersteuning of tegemoetkomingen waar zij wel gebruik van maken. We denken dan aan gezins- of thuiszorg of inzet van vrijwilligers,” klinkt het bij het kabinet van Beke.Aanvraaglijst slechts éénmaal invullenInmiddels werd er ook werk gemaakt van een nieuw prioriteringssysteem binnen de aanvraag naar een PAB. In het oude systeem moesten gezinnen elk jaar een checklist invullen om de prioriteit van je aanvraag te duiden. Deze lijsten werden slechts 1 maal per jaar beoordeeld en in 1 jaarlijkse ronde toegekend. Wie op dat moment geen PAB kreeg, diende het jaar nadien opnieuw de checklist in te vullen. “Hier maken we nu komaf mee. De nieuwe goedgekeurde procedure zet in op hergebruik, zodat de checklist slechts eenmalig ingevuld moet worden en laat toe om op ieder moment een aanvraag in te dienen.”