Nieuws

Nationale staking: Waar kan u morgen hinder verwachten in Limburg?

De nationale staking morgen wordt ongezien. De vakbonden voelen een bijzonder grote actiebereidheid. Er wordt verwacht dat onze provincie volledig plat zal gaan. Niet alleen de privé, maar ook het openbare leven zal worden lamgelegd. Hier volgt een overzicht van de plaatsen en diensten waar de staking morgen merkbaar zal zijn in onze provincie.

Openbaar vervoer

Bij de NMBS komt de 24-urenstaking vanavond om 22 uur al in gang. De NMBS kiest voor een minimale dienstverlening, waardoor zij waarschijnlijk op halve kracht zullen draaien. Vooral tijdens de ochtend- en avondspits zal het merendeel van de IC-treinen niet rijden. Pendelaars vinden de alternatieve dienstregeling terug op de NMBS-routeplanner.

Ook De Lijn verwacht morgen grote hinder. Daarom zullen de werkwillige chauffeurs ingezet worden op de belangrijkste verbindingen. Waar er precies hinder zal zijn, is op dit moment nog niet zeker. Busreizigers houden dan ook best verstoring.delijn.be in de gaten.

De post

Bij bpost wordt er morgen ook gestaakt. Afhankelijk van de gemeente zal er morgen al dan niet post in de brievenbus zitten. Ook de pakjeslevering kan morgen verstoord zijn. Klanten kijken best eens op de website van bpost of hun lokale kantoor morgen open is.

Luchthavens

Als u morgen een vlucht gepland heeft, dan ziet de situatie er niet goed uit. Het vluchtverkeer zal de hele dag zwaar gehinderd zijn. De luchthaven van Charleroi blijft de hele dag gesloten, luchtverkeersleider Skeyes staakt, meer dan de helft van de vluchten op Brussels Airlines zal niet doorgaan en ook Ryanair staakt het merendeel van zijn vluchten.

Bedrijven en winkels

In enkele Limburgse bedrijven zal de productie morgen stilliggen. Ook zullen een aantal toegangswegen van Limburgse bedrijventerreinen afgesloten worden. Daarnaast zullen heel wat winkels hun deuren gesloten houden. Onder andere bij Delhaize verwachten ze morgen hinder.

Onderwijs

In Limburg zal morgen ongeveer de helft van de leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs staken. Sommige scholen zullen volledig gesloten blijven. In andere scholen zal er voor vervanglessen en opvang worden gezorgd. In het middelbaar- en hoger onderwijs is er minder bereidheid tot actievoeren. Daar zal de hinder waarschijnlijk tot een minimum beperkt blijven. 

Gemeentelijke diensten

Ook heel wat gemeentelijke diensten zullen morgen dicht blijven tijdens de nationale stakingsdag. In sommige steden en gemeenten zal de afvalophaling ook niet gebeuren en bestaat de kans dat het containerpark gesloten blijft.

Morgen kan u live op de TVL website het verloop van de nationale staking volgen.