Gezondheid 01/12/2023 - 12:30 Tom Arts in de TVL studio over de investeringsplannen van het ZOL embed Embed deze video Dimensies: 560x315 640x360 835x480 1280x720 door Luc Moons Bij ons in de studio Tom Arts, voorzitter van het ZOL.
Gezondheid Vlaamse regering subsidieert uitbreiding en renovatie Ziekenhuis Oost-Limburg 20/06/2025 - 18:30 20/06/2025 - 18:30 De Vlaamse Regering keurde vanmiddag een structurele subsidie goed voor de uitbreidingsplannen van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Het gaat om een bedrag van tien miljoen per jaar tot de oplevering van de bouw in 2035.
Gezondheid Waarom raadt Hoge Gezondheidsraad aan om regelmatig aardappelen te eten? 18/06/2025 - 18:30 18/06/2025 - 18:30 De Hoge Gezondheidsraad heeft voor het eerst in zes jaar zijn voedselaanbevelingen aangepast. En naast de traditionele adviezen van meer groenten en fruit en minder vlees eten, valt ook de aanbeveling op om 'regelmatig' aardappelen op uw bord te leggen. In gekookte of gebakken vorm welteverstaan, en daar zijn verschillende redenen voor. Wij gingen te rade bij een aardappelboer in Gingelom.
Gezondheid Meer peulvruchten, minder charcuterie: dit zijn de nieuwste voedingsadviezen 17/06/2025 - 10:17 17/06/2025 - 10:17 We eten te veel rood vlees en charcuterie, en te weinig groenten en fruit. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad die met nieuwe voedingsaanbevelingen komt. Het adviesorgaan wil bijdragen aan een betere gezondheid en raadt Belgen aan om onder meer wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten. Van niet-bewerkt rood vlees zoals biefstuk eet je best niet meer dan 300 gram per week volgens de Hoge Gezondheidsraad. De HGR raadt ook aan het gebruik van zout te beperken (tot 5 gram per dag) en zo weinig mogelijk gesuikerde dranken te drinken. Verder adviseert de Raad om dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten en voldoende groenten en fruit te eten, respectievelijk 250 en 300 gram. Goede eetgewoonten stimulerenDe nieuwe voedingsaanbevelingen, afgestemd op de Belgische eetcultuur, moeten helpen om gezonde voedingskeuzes te maken en het risico op bepaalde ziektes te beperken. Experten bestudeerden het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen en formuleerden op basis daarvan de aanbevelingen. Via de voedingsaanbevelingen wil de HGR gezondere eetgewoonten op een haalbare manier stimuleren. Best geen alcoholOver alcohol en ultrabewerkte voeding is het advies bijzonder duidelijk. De HGR raadt aan geen alcoholhoudende dranken te drinken. Wie toch drinkt, beperkt zich volgens de adviesraad best tot tien standaardeenheden per week, verspreid over verschillende dagen. In de plaats van ultrabewerkte voedingsmiddelen kiezen consumenten beter voor onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen, stelt de Hoge Gezondheidsraad. Verder raadt de HGR aan bij voorkeur plantaardige oliën te gebruiken, maximaal één ei per dag te consumeren, zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers te eten en regelmatig aardappelen te serveren. Samen etenOok een milieuverantwoord voedingspatroon met duurzame keuzes is belangrijk, stelt de HGR. Daarnaast vraagt de Raad om voldoende aandacht te besteden aan samen eten. "Het creëert sociale verbondenheid en versterkt het gemeenschapsgevoel", klinkt het.Alle belangrijke adviezen op een rijtje: - Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten. - Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week). - Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen. - Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag. - Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit. - Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken. - Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20-30 g. - Gebruik dagelijks 250 -500 ml melk of melkproducten. - Eet dagelijks minstens 300 g groenten. - Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel. - Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag. - Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers. - Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis. - Conform de energiebehoefte kan U regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft. - Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken. Wat alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen betreft: - Drink geen alcoholhoudende dranken en als U het toch doet beperk dit tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen. - Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.
Gezondheid Rampoefening in Tongeren simuleert instorting dak monumentale tribune 14/06/2025 - 18:30 14/06/2025 - 18:30 De afdeling van het Rode Kruis Vlaanderen hield vandaag in het Tongerse De Motten een grootschalige rampoefening. In samenwerking met brandweer en politie kwamen alle hulpdiensten in actie om door een goede coördinatie de ramp oordeelkundig te bestrijden. En dat ging er soms erg spectaculair aan toe.
Gezondheid Uittredend ZOL-directeur Bormans benadrukt fusienoodzaak ziekenhuizen Hasselt en Genk 06/06/2025 - 18:30 06/06/2025 - 18:30 "Het ZOL en het Jessaziekenuis hebben de plicht om in de toekomst complementair te zijn. Om zo voor elke Limburger expertenzorg te hebben in eigen provincie." Zo ziet algemeen directeur van het ZOL, Erwin Bormans, de toekomst van de twee grootste Limburgse ziekenhuizen. Bormans neemt na 15 jaar afscheid van het ZOL, en volgend jaar gaat ook de algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis, dr. Yves Breysem, met pensioen. In de selectieprocedure voor hun opvolging wordt volgens Bormans best voorkeur gegeven aan profielen die achter een verregaande samenwerking tussen de twee ziekenhuizen staan.
Gezondheid Studie UHasselt: zonder vaccins had corona 62.000 extra doden geëist 05/06/2025 - 18:30 05/06/2025 - 18:30 Zonder de coronavaccins en zonder de ingrijpende maatregelen had de coronapandemie 100.000 levens geëist, dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit Hasselt in samenwerking met Scienscano en de universiteit van Namen. In totaal telden we 34.000 coronadoden in ons land, maar het had dus een drievoud kunnen zijn. "Bij een volgende pandemie moet er de ambitie zijn om binnen 100 dagen een vaccin klaar te hebben," dat zegt biostatisticus Niel Hens van de UHasselt.