Week van de Friet: De Frietboetiek ontvangt Zilveren Kruis
Het is week van de friet en dat gaat niet onopgemerkt voorbij in De frietboetiek in Oudsbergen. Hun collectie prijzen wordt volgende week aangevuld met het Zilveren Kruis in de Nationale Orde van de Gulden Puntzak. Het is een erkenning voor bewezen diensten ten voordele van de frituursector en de uitstraling van de frietcultuur.
Het is een hele eer om als friturist het Zilveren Kruis in ontvangst te nemen. Ronny Voortmans, uitbater van frituur De Frietboetiek, twijfelt nog over de plek die hij het Zilveren Kruis zal geven. “Ofwel aan mijn bureau, ofwel in de zaak”, klinkt het. Voor velen is een bezoek aan de frituur een wekelijkse gewoonte en dat merkt Ronny ook. “Zeventig procent van mijn klanten zijn vaste klanten”, vertelt hij.
Sauzen en snacks
Ronny werkt al 21 jaar als friturist en vertelt een opvallend weetje. “Bij ons wordt zoete mayonaise evenveel genomen als gewone mayonaise en dat is niet overal zo. Ook onze verse tartaar valt hier goed in de smaak.” Er zijn ook enkele snacks die niet mogen ontbreken in zijn frituur. “De frikandel, een twijfelaar en een mexicano zijn de snacks die het meest genomen worden”, vertelt Ronny.