Nieuws

Wolvenexpert Frederik Thoelen: "Wolven doodschieten heeft geen zin"

embed
Er zijn vier schapen doodgebeten in Hechtel. Zou dat het werk zijn van wolvin Naya en wolf August? "Aangezien de schapen zijn doodgebeten in de buurt van het gebied van de twee wolven, denk ik wel dat August en Naya de daders zijn," vertelt wolvenexpert Frederik Thoelen. "Onderzoek zal daar nog duidelijkheid in moeten scheppen".

Hoe kan het nu dat er op korte tijd drie keer schapen zijn doodgebeten? "Als de wolven één keer schapen hebben gegeten, hebben ze de smaak misschien wel te pakken. Het is logisch dat ze kiezen voor makkelijk te vangen dieren in plaats van voor een everzwijn dat gaat weglopen," vertelt Thoelen.

Het is dan ook belangrijk dat schapenhouders goede omheiningen plaatsen. De schapen zijn anders een makkelijke prooi. "We moeten van het idee af dat een omheining enkel dient om dieren binnen te houden. Het is ook de bedoeling dat wilde dieren buiten gehouden worden. Het helpt om bijvoorbeeld een omheining onder stroom te plaatsen". We moeten leren leven mét de wolf volgens Thoelen. "Hen doodschieten heeft geen zin, er komen toch nieuwe in de plaats".