Zo maak jij Hasseltse koekjes uit de 17e eeuw

Zo maak jij Hasseltse koekjes uit de 17e eeuw

Zo maak jij Hasseltse koekjes uit de 17e eeuw

Wie koekjes wil eten die gemaakt zijn met vergeten recepten uit de 17e eeuw moet in Hasselt zijn. De bakkerijafdeling van de Hotelschool in Hasselt haalde namelijk alles uit de kast om deze vergeten lekkernijen weer tot leven te wekken. Ze doen dit naar aanleiding van de Week van de Smaak. We gingen op zoek naar het recept.


Bereiding van de (gevulde) schermoelen of slangenkoekjes
Ingrediënten (ca. 15 personen):


Voor het deeg
▪ 300 gr bloem
▪ zout
▪ 50 gr poedersuiker of honing
▪ 1 ei
▪ 2 eetlepels of 30 gram (koolzaad)olie
▪ 1 dl lauw water


Voor de vulling:
▪ 100 gr rozijnen
▪ 1/2 dl brandewijn
▪ 100 gr amandelen
▪ 50 gr walnoten
▪ 100 gr gedroogde vijgen
▪ 50 gr gedroogde pruimen zonder pit
▪ 50 gr suiker
▪ 500 gr appelen (appels)


 Vet voor het bakblik


▪ 1 eidooier
▪ 1 eetlepel olijfolie
▪ poedersuiker


 Bereidingswijze:


Het deeg:
Zeef de bloem boven het werkblad, druk er een kuiltje in en doe daar
een snufje zout, de poedersuiker, het ei en 1 eetlepel olie in. Voeg
beetje bij beetje 1 dl lauw water toe en kneed het geheel tot een glad en
soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, kwast deze met de rest van de
olie in en laat hem afgedekt 1 uur rusten.


De vulling:
Week voor de vulling de rozijnen in de brandewijn
Hak de amandelen, walnoten, vijgen en pruimen fijn en vermeng ze met de suiker.
Schil de appelen, verwijder de klokhuizen, snijd ze in stukjes en meng die, samen met de rozijnen en met de gehakte notenmassa.


Vet een bakblik (ca. 25 cm x 25 cm groot) in.
Rol het deeg op een theedoek uit tot een plak ter grootte van het bakblik uit. Verdeel de
vulling hierover, rol de lap met behulp van de theedoek tot een langwerpig klosvormig rol met spitse einden op en leg de rol met de naad naar beneden op het bakblik.
Prik er op verscheidene plaatsen met en vork in. Roer de eidooier met de olie en een eetlepel water los en bestrijk het deeg hiermee.
Zet het bakblik in de op 200 graden voorverwarmde oven en bak de koek 40 minuten.
Laat de koek in de uitgeschakelde oven nog 5 minuten staan en bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.


 

Gerelateerd nieuws

  • Komiek Yannick Noben zoekt én vindt jeugd die nog kan feesten

    Komiek Yannick Noben zoekt én vindt jeugd die nog kan feesten

  • Pukkelpop: Dit was dag 3

    Pukkelpop: Dit was dag 3

  • Willy Claes over top Trump-Poetin: "Het was een dikke nul"

    Willy Claes over top Trump-Poetin: "Het was een dikke nul"

  • Chappell Roan voor het eerst op Belgische bodem

    Chappell Roan voor het eerst op Belgische bodem

  • PKP 25: fans van Joost gaan los aan de mainstage

    PKP 25: fans van Joost gaan los aan de mainstage

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image