Zo maak jij Hasseltse koekjes uit de 17e eeuw

Zo maak jij Hasseltse koekjes uit de 17e eeuw

Zo maak jij Hasseltse koekjes uit de 17e eeuw

Wie koekjes wil eten die gemaakt zijn met vergeten recepten uit de 17e eeuw moet in Hasselt zijn. De bakkerijafdeling van de Hotelschool in Hasselt haalde namelijk alles uit de kast om deze vergeten lekkernijen weer tot leven te wekken. Ze doen dit naar aanleiding van de Week van de Smaak. We gingen op zoek naar het recept.


Bereiding van de (gevulde) schermoelen of slangenkoekjes
Ingrediënten (ca. 15 personen):


Voor het deeg
▪ 300 gr bloem
▪ zout
▪ 50 gr poedersuiker of honing
▪ 1 ei
▪ 2 eetlepels of 30 gram (koolzaad)olie
▪ 1 dl lauw water


Voor de vulling:
▪ 100 gr rozijnen
▪ 1/2 dl brandewijn
▪ 100 gr amandelen
▪ 50 gr walnoten
▪ 100 gr gedroogde vijgen
▪ 50 gr gedroogde pruimen zonder pit
▪ 50 gr suiker
▪ 500 gr appelen (appels)


 Vet voor het bakblik


▪ 1 eidooier
▪ 1 eetlepel olijfolie
▪ poedersuiker


 Bereidingswijze:


Het deeg:
Zeef de bloem boven het werkblad, druk er een kuiltje in en doe daar
een snufje zout, de poedersuiker, het ei en 1 eetlepel olie in. Voeg
beetje bij beetje 1 dl lauw water toe en kneed het geheel tot een glad en
soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, kwast deze met de rest van de
olie in en laat hem afgedekt 1 uur rusten.


De vulling:
Week voor de vulling de rozijnen in de brandewijn
Hak de amandelen, walnoten, vijgen en pruimen fijn en vermeng ze met de suiker.
Schil de appelen, verwijder de klokhuizen, snijd ze in stukjes en meng die, samen met de rozijnen en met de gehakte notenmassa.


Vet een bakblik (ca. 25 cm x 25 cm groot) in.
Rol het deeg op een theedoek uit tot een plak ter grootte van het bakblik uit. Verdeel de
vulling hierover, rol de lap met behulp van de theedoek tot een langwerpig klosvormig rol met spitse einden op en leg de rol met de naad naar beneden op het bakblik.
Prik er op verscheidene plaatsen met en vork in. Roer de eidooier met de olie en een eetlepel water los en bestrijk het deeg hiermee.
Zet het bakblik in de op 200 graden voorverwarmde oven en bak de koek 40 minuten.
Laat de koek in de uitgeschakelde oven nog 5 minuten staan en bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.


 

Gerelateerd nieuws

  • Wie afstudeert als leraar of in de zorg vindt binnen het jaar werk

    Wie afstudeert als leraar of in de zorg vindt binnen het jaar werk

  • Start solden: lokt airco shoppers of blijven ze thuis?

    Start solden: lokt airco shoppers of blijven ze thuis?

  • Seppe Wouters trekt met ambitie naar het EK jumping voor junioren

    Seppe Wouters trekt met ambitie naar het EK jumping voor junioren

  • Amerikaan Jalen Blackmon tekent bij Hubo Limburg United

    Amerikaan Jalen Blackmon tekent bij Hubo Limburg United

  • PKP DWNTWN komt terug: optredens, skaters en straatvoetbal in Hasseltse binnenstad

    PKP DWNTWN komt terug: optredens, skaters en straatvoetbal in Hasseltse binnenstad

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële/ Strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen. Ze worden meestal alleen ingesteld als reactie op acties die door u zijn gesteld, zoals het instellen van uw privacy voorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Ze zijn noodzakelijk voor een goede communicatie en ze vergemakkelijken het navigeren (bijvoorbeeld naar een vorige pagina terugkeren, etc.).
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden. Ze kunnen worden ingesteld door ons of door externe providers wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies kunnen we bezoeken en traffic bijhouden, zodat we de prestaties van onze website kunnen meten en verbeteren. Ze helpen ons te weten welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich door de website verplaatsen.
    • » Targeting / advertising cookies:

      Deze cookies kunnen door onze advertentiepartners via onze website worden ingesteld. Ze kunnen door die bedrijven worden gebruikt om een profiel van uw interesses samen te stellen en u relevante advertenties op andere sites te laten zien.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring en ons Privacybeleid .

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image