Nieuws

Zware brand in hoeve bij kasteel van Hamal in Tongeren

embed
door David Bijnens

Gisterenavond is een zware brand uitgebroken in de hoeve bij het kasteel van Hamal in Tongeren. Er vielen geen gewonden. Het woongedeelte van de hoeve bleef grotendeels gevrijwaard, maar de stallen gingen volledig in de vlammen op. 

De brand ontstond vermoedelijk door een technisch defect aan een pikdorser, die onder de poort van de hoeve stond. Het vuur sloeg over op het gebouw en al snel kwamen de vlammen uit het dak. De brandweer Zuid-West Limburg rukte met de grote middelen uit. Het groot watertransport van Limburg werd afgekondigd, waardoor de omliggende Limburgse brandweerkorpsen met tankwagens voor extra bluswater naar Tongeren afzakten.  

De linkervleugel van de hoeve, waar zich de stallen bevinden, is volledig verwoest. De dieren, waaronder de paarden, zijn tijdig uit de stallingen gehaald. Het woongedeelte van de hoeve kon grotendeels gevrijwaard worden. En ook het kasteel, dat op 50 meter van de hoeve ligt, bleef gevrijwaard. De brandweer Zuid-West Limburg moet mogelijk nog de hele dag nablussen.