Witte perenbomen

embed

Vanaf de temperaturen overdag hoger worden dan 10°C begint de perenbladvlo eitjes te leggen. Dit plaaginsect zuigt zoveel plantensap op die ze deels weer op de bladeren en vruchten deponeert, waardoor onaantrekkelijke, zwarte strepen te zien zijn op de peren, waarvan de consument niet houdt. In de zomer houden natuurlijke vijanden deze plaag onder controle, maar deze zijn zo vroeg in het jaar nog onvoldoende aanwezig. Als de eerste eileg te massaal is, zijn er teveel bladvlooien in de zomer, en dan zijn zwarte peren onvermijdelijk. Gelukkig is er al enkele jaren een oplossing. Om te voorkomen dat de perenbladvlo eitjes legt de perenbomen, kunnen de fruittelers gebruik maken van een soort witte klei die volledig natuurlijk is en op de bomen blijft kleven. Deze klei is trouwens ook een ingrediënt van vele tandpasta’s als vulmiddel en witmaker.

Na toepassing irriteren de witte kleideeltjes de volwassen plaaginsecten, waardoor die boomgaard ontvluchten. Fruittelers pesten dus plaaginsecten weg via de toepassing van deze klei. Dus pesten op het werk mag, maar enkel in de fruitteelt en enkel tegen de perenbladvlo!

Ziet u de komende dagen volledig witte fruitboomgaarden of komt u fruittelers tegen in een volledig witte tractor, dan weet u dat deze fruittelers proberen om een mogelijke plaag van perenbladvlo in de lente en zomer ecologisch te voorkomen.
Voor uw lekkere sappige peren van in augustus en september moet er nu al in actie worden geschoten!