Oud-mijnwerkersheld Michel Dylst vecht celstraf aan en trekt naar Cassatie
Michel Dylst, de ex-voorzitter van de mijnwerkersvereniging KS Vriendenkring, trekt naar het Hof van Cassatie om zijn veroordeling tot 4 jaar cel aan te vechten. Dylst kreeg die celstraf opgelegd van het hof van beroep in Antwerpen, weliswaar de helft met uitstel, voor het verduisteren van lidgelden van de KS Vriendenkring. Naast de celstraf werd hij veroordeeld tot een verbeurdverklaring van ruim een miljoen euro.
Zijn advocaat Hugo Vandenberghe bevestigde woensdag dat er cassatieberoep is aangetekend. Dylst werd in beroep zwaarder bestraft voor het verduisteren van ruim 2,3 miljoen euro. In eerste aanleg kreeg Dylst in Hasselt nog een celstraf met uitstel, het Antwerpse hof van beroep veroordeelde hem tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief. Verder kreeg hij een boete van 80.000 euro en een bestuurdersverbod gedurende tien jaar. Een miljoen euro werd verbeurdverklaard en toegewezen aan de vzw. In totaal is Dylst veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van ruim 2,3 miljoen euro.
Dylst was voorzitter van de KS Vriendenkring en richtte een steunfonds op. Hij voerde een strijd voor de pensioenhervorming voor die mijnwerkers. Duizenden ex-mijnwerkers stortten massaal steungelden op de rekening, maar meer dan 1,1 miljoen euro werd overgeschreven naar de rekening van Michel Dylst of zijn ex-echtgenote. Hij besteedde gelden in een meedrinkzaak aan champagne en vrouwen. Hij financierde er verbouwingswerken en een hypotheeklening mee. Volgens het hof waande Dylst zich onaantastbaar en ging hij sluw te werk om de gelden voor privédoeleinden weg te sluizen.