Vlaanderen en Nederland vragen om Europese erkenning van de Limburgse vlaai

Vlaanderen en Nederland vragen om Europese erkenning van de Limburgse vlaai

Vlaanderen en Nederland vragen om Europese erkenning van de Limburgse vlaai


Vlaanderen en Nederland zijn gestart met de aanvraag tot de Europese erkenning van de Limburgse Vlaai. Het gaat om de erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding. Zo’n aanduiding gaat naar een landbouwproduct, levensmiddel of wijn afkomstig uit een bepaalde regio en met een grote faam. “Vlaanderen telt nu al zeven Europese erkenningen en we willen de vlaai er heel graag bij, samen met onze Nederlandse collega’s. Daarom starten we de procedure voor de erkenning en rekenen op een goede afloop”, vertelt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V).


De Limburgse vlaai is een begrip in zowel Belgisch- als Nederlands-Limburg. Het gaat om een traditie die zeker tot de twaalfde eeuw teruggaat. De vlaaien waren oorspronkelijk een luxeproduct voor op feestdagen. Nu worden ze soms dagelijks gegeten. De typische karakteristieken van de vlaai zijn het resultaat van een lokale werkwijze. De vlaai maakt als streekproduct niet alleen deel uit van het Limburgs gastronomisch erfgoed, haar faam rijkt ook ver over de Limburgse grenzen. Ze groeide uit tot een symbool van de Limburgse provincies in beide landen.


Traditie


De Limburgse vlaai is een verse goudbruin gebakken ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De vlaai bestaat uit een bodem, vulling en eventueel een toplaag. De bodem van de vlaai is een gistdeeg, deze wordt gevuld met onder meer fruit, rijstpap, crème, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan. De vlaai kan voor het bakken afgewerkt worden met een deksel, latjes of kruimels en suiker. De bodem heeft een dikte van maximum 1 cm na het bakken. Ze wordt steeds gebakken met vulling en toplaag.


Vlaanderen en Nederland eren die traditie en dienen samen een aanvraag in tot erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding bij Europa. Om erkend te worden, moet je een hele procedure doorlopen die ongeveer een jaar duurt en dan voorgelegd wordt aan Vlaamse zijde bij Vlaams minister Hilde Crevits. De Europese Commissie neemt uiteindelijk de beslissing. Vlaanderen telt momenteel al zeven Europese erkenningen met het Brussels grondwitloof, het Liers Vlaaike, de Geraardbergse Mattentaarten, de Gentse Azalea, de Poperingse hopscheuten, Potjesvlees uit de Westhoek en de Vlaamse Laurier.


Gerelateerd nieuws

  • Code oranje voor extreme hitte: wat betekent dat?

    Code oranje voor extreme hitte: wat betekent dat?

  • Jaleesa Maes: "Te weinig steun om Limburgs damesbasketbal te laten groeien"

    Jaleesa Maes: "Te weinig steun om Limburgs damesbasketbal te laten groeien"

  • De Toekomstfabriek: Voka Limburg wil duidelijkheid over extra defensiemiddelen

    De Toekomstfabriek: Voka Limburg wil duidelijkheid over extra defensiemiddelen

  • Klimaatverstoring staat niet meer op de agenda

    Klimaatverstoring staat niet meer op de agenda

  • Rusthuizen worden onbetaalbaar: gemiddeld pensioen 600 euro lager dan maandprijs woonzorgcentrum

    Rusthuizen worden onbetaalbaar: gemiddeld pensioen 600 euro lager dan maandprijs woonzorgcentrum

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële/ Strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen. Ze worden meestal alleen ingesteld als reactie op acties die door u zijn gesteld, zoals het instellen van uw privacy voorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Ze zijn noodzakelijk voor een goede communicatie en ze vergemakkelijken het navigeren (bijvoorbeeld naar een vorige pagina terugkeren, etc.).
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden. Ze kunnen worden ingesteld door ons of door externe providers wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies kunnen we bezoeken en traffic bijhouden, zodat we de prestaties van onze website kunnen meten en verbeteren. Ze helpen ons te weten welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich door de website verplaatsen.
    • » Targeting / advertising cookies:

      Deze cookies kunnen door onze advertentiepartners via onze website worden ingesteld. Ze kunnen door die bedrijven worden gebruikt om een profiel van uw interesses samen te stellen en u relevante advertenties op andere sites te laten zien.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring en ons Privacybeleid .

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image