Vlaanderen en Nederland vragen om Europese erkenning van de Limburgse vlaai

Vlaanderen en Nederland vragen om Europese erkenning van de Limburgse vlaai

Vlaanderen en Nederland vragen om Europese erkenning van de Limburgse vlaai


Vlaanderen en Nederland zijn gestart met de aanvraag tot de Europese erkenning van de Limburgse Vlaai. Het gaat om de erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding. Zo’n aanduiding gaat naar een landbouwproduct, levensmiddel of wijn afkomstig uit een bepaalde regio en met een grote faam. “Vlaanderen telt nu al zeven Europese erkenningen en we willen de vlaai er heel graag bij, samen met onze Nederlandse collega’s. Daarom starten we de procedure voor de erkenning en rekenen op een goede afloop”, vertelt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V).


De Limburgse vlaai is een begrip in zowel Belgisch- als Nederlands-Limburg. Het gaat om een traditie die zeker tot de twaalfde eeuw teruggaat. De vlaaien waren oorspronkelijk een luxeproduct voor op feestdagen. Nu worden ze soms dagelijks gegeten. De typische karakteristieken van de vlaai zijn het resultaat van een lokale werkwijze. De vlaai maakt als streekproduct niet alleen deel uit van het Limburgs gastronomisch erfgoed, haar faam rijkt ook ver over de Limburgse grenzen. Ze groeide uit tot een symbool van de Limburgse provincies in beide landen.


Traditie


De Limburgse vlaai is een verse goudbruin gebakken ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De vlaai bestaat uit een bodem, vulling en eventueel een toplaag. De bodem van de vlaai is een gistdeeg, deze wordt gevuld met onder meer fruit, rijstpap, crème, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan. De vlaai kan voor het bakken afgewerkt worden met een deksel, latjes of kruimels en suiker. De bodem heeft een dikte van maximum 1 cm na het bakken. Ze wordt steeds gebakken met vulling en toplaag.


Vlaanderen en Nederland eren die traditie en dienen samen een aanvraag in tot erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding bij Europa. Om erkend te worden, moet je een hele procedure doorlopen die ongeveer een jaar duurt en dan voorgelegd wordt aan Vlaamse zijde bij Vlaams minister Hilde Crevits. De Europese Commissie neemt uiteindelijk de beslissing. Vlaanderen telt momenteel al zeven Europese erkenningen met het Brussels grondwitloof, het Liers Vlaaike, de Geraardbergse Mattentaarten, de Gentse Azalea, de Poperingse hopscheuten, Potjesvlees uit de Westhoek en de Vlaamse Laurier.


Gerelateerd nieuws

  • Weer of geen weer, peuters moeten buiten spelen

    Weer of geen weer, peuters moeten buiten spelen

  • Heet tot midden volgende week: captatieverbod op water wordt uitgebreid

    Heet tot midden volgende week: captatieverbod op water wordt uitgebreid

  • EU verbiedt uithardingsproduct voor gelnagels

    EU verbiedt uithardingsproduct voor gelnagels

  • 1 op 7 Limburgse bedrijven leed schade door cybercriminaliteit

    1 op 7 Limburgse bedrijven leed schade door cybercriminaliteit

  • 1 op 7 Limburgse bedrijven leed voorbije jaren schade door criminaliteit

    1 op 7 Limburgse bedrijven leed voorbije jaren schade door criminaliteit

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image