Justitie

2018 was drukste werkjaar voor Federale Gerechtelijke Politie van Limburg

De Federale Gerechtelijke Politie van Limburg kende haar drukste werkjaar sinds haar prille bestaan in 2014. Niet enkel als gevolg van het aantal nieuwe dossiers (295) en het hoge aantal aanhoudingen (238), maar voornamelijk door de intensiteit van enkele onderzoeken die de hoogste laag van de georganiseerde criminaliteit viseerden.

Top 3
De top 3 van criminele activiteiten waar de FGP het meeste mankracht op moest inzetten, blijft ook dit jaar ongewijzigd, weliswaar met een nieuwe nummer één. Naast moord en doodslag en synthetische drugs, kende ook het aandeel witwaspraktijken een forse stijging in 2018. Het aantal geregistreerde afrekeningen bleef nagenoeg constant, het merendeel in een druggerelateerde context.

De stijging in het aantal dumpingen van chemisch afval is spectaculair: van 14 naar 30 dumpingen en van 32 naar 95 ton. Opmerkelijke vaststelling is dat één grote dumping het afval van een cocaïnewasserij bevatte in plaats van de eerder klassieke producten van amfetaminelabo’s.

Hogere financiële return
De rechtstreekse financiële return (rechtstreekse inbeslagnames) ligt met 14.203.579 miljoen euro iets hoger dan vorig jaar. Met de acties 'Cleanhouse', de ondertussen bekende opruimdagen van hennepplantages, onttrok de FGP Limburg daarbovenop nog ruim 13 miljoen euro potentiële criminele opbrengsten aan de kwekers. In de totale financiële return zitten ook nog de effecten van de fraudedossiers die in het verleden al afgerond werden, maar waarbij dit jaar de uitbetaling werd stopgezet. Dat gaat dan bijvoorbeeld over onterechte invaliditeitsvergoedingen of groenestroomcertificaten. In het dossier van accijnsfraude van vorig jaar tenslotte wordt 13 miljoen ontdoken belastingen met een boete bovenop van nog eens minimum 66 miljoen euro teruggevorderd.

Enkele opvallende dossiers:

  • Dossier “SERREKE” : 19 leden van een Roemeense inbrekersbende werden aangehouden
  • Dossier “PLOFKRAKEN”: 3 aanhoudingen
  • Dossier “Vivum”: 38 verdachten, actief in de aanmaak van synthetische drugs, cannabiskweek en internationale cocaïnehandel werden gearresteerd in België, Nederland en Malta
  • Dossier “Hahaha”: 8 verdachten, actief in de productie van synthetische drugs in de grensstreek, werden tijdens een internationaal gecoördineerde actie in de grensstreek aangehouden
  • Dossier “Toppolino”: 16 leden van de Italiaanse maffiagroep N’Drangheta uit de regio Maasmechelen maakten zich mogelijk schuldig aan grootschalige internationale cocaïnehandel
  • Dossier “Pers”: 11 leden van de motorclub Hells Angels worden verdacht van drugaanmaak en geweldsfeiten
  • Dossier “Masuiker”: in het grootschalige dossier mazoutfraude werden goederen met een tegenwaarde van nagenoeg 3 miljoen euro inbeslaggenomen (16 auto’s, waaronder een Rolls Royce van de hoofdverdachte die in Bulgarije werd verstopt, 18 trekkers en opleggers, 340 000 liter mazout en een loods)
  • Dossier “Zero”: De cel sportfraude beschikt over aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in het Belgische profvoetbal.

Labo
Het labo realiseerde in 2018 maar liefst 797 interventies. De afstappingsmethodiek bij ongewone sterfgevallen leverde opnieuw drie 'dark number'-feiten op die voorheen als natuurlijk overlijden door de mazen van het net zouden zijn geglipt. Sinds de opstart in 2016 staat de teller al op zeven.

Technologische voortrekker
De FGP Limburg blijft een voortrekkersrol spelen in een aantal projecten waarbij technologie wordt geïntegreerd in onderzoeksmethodieken. Elke moordscene wordt bijvoorbeeld vastgelegd via een 3D-scan.

Nieuw in 2018 is dat elk slachtoffer van een levensdelict in het UZ Leuven een CT-scan ondergaat vooraleer de autopsie plaatsvindt. Die 3D-bodyscan kan dan worden ingebracht in de 3D-beelden van de plaats delict. Dit laat toe dat er in virtual reality diverse scenario’s van gebeurtenissen op de plaats delict kunnen worden afgetoetst en gereconstrueerd. “Hoe liep het kogeltraject, wat was de houding van het slachtoffer, waar stond de schutter…?” Het geheel draagt bij tot een beter inzicht in het gebeurde, zowel voor tactische onderzoekers als voor deskundigen en magistraten. De digitale afstapping is een ander voorbeeld waarin technologie het speurwerk efficiënter laat verlopen.