Justitie

5 maanden met uitstel voor leraar die cannabis teelde

 Een 59-jarige leraar uit Tongeren is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden en een boete van 6.000 euro, volledig met uitstel, omdat hij op de bovenverdieping van zijn woning een cannabisplantage had ingericht voor eigen gebruik. 

Omdat de man te kampen heeft met chronische rugpijnen had hij op zijn zolderverdieping een kleine plantage van 80 planten opgezet. Het materiaal hiervoor ging de leraar halen in een growshop in Maastricht. Vorig jaar in augustus kreeg de politie een tip binnen dat er zich in de woning van de leraar een plantage zou bevinden. Bij een huiszoeking troffen de agenten een plantage van 52 planten aan en bekende de man dat hij sinds januari al met de plantage begonnen was en twee keer geoogst had. De oogst rookte hij s'avonds of tijdens de vakantie op aan een tempo van tien tot twintig joints per dag.

Als leraar aan een technische school had hij de kennis in huis om de nodige elektriciteit voor de plantage af te tappen. Na de ontdekking van de plantage moet hij voor zijn rugpijn de toevlucht nemen tot de reguliere pijnstillers. Het openbaar ministerie verdacht de leraar ook van verkoop van cannabis, maar dat ontkende de leraar formeel tijdens de zitting vorige maand. Voor de afgetapte elektriciteit moet de man wel een schadevergoeding van 1.475 euro betalen aan Infrax.