Nieuws

700 leerlingen doen mee aan Klimaatweek in Lommel

In Lommel is vandaag de Klimaatweek van start gegaan. Maar liefst 700 leerlingen uit de Lommelse lagere scholen krijgen deze week heel wat activiteiten voorgeschoteld, allemaal gelinkt aan thema's als milieu, natuur, energie en klimaat.

“Er staan diverse lezingen, workshops en rondleidingen op het programma”, vertelt schepen van Milieu Joris Mertens (CD&V). “We starten met een lezing van Mathilda Masters, met de toepasselijke titel ‘123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat’. Daarna volgen onder andere een workshop LABO (Leren Afval Beheren Op school), een Sahara expeditie, een rondleiding op zorg- en belevingsboerderij Het Groeiveld, een beekonderzoek naar waterdiertjes, een bezoek aan het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen en veel meer.”

Bewustwording

“De laatste jaren zagen we ook bij jongeren een enorme bewustwording van de klimaatproblemen”, stelt burgemeester Bob Nijs (CD&V). “We kunnen hier als lokale overheid op inspelen met een duidelijk inhoudelijk accent. Zaken waar we als stad op inzetten, maar ook items waar jongeren zelf het verschil kunnen maken. Deze Klimaatweek kan enkel slagen dankzij een goede samenwerking met de scholen. Samen zijn we ervan overtuigd dat onze focus moet liggen op klimaatbewuste vorming en informatie. Het feit dat alle Lommelse basisscholen intekenen op het gratis aanbod, bewijst dat we het juiste klimaatpad bewandelen.”

Klimaatmaand

De Klimaatweek kadert binnen een bredere Klimaatmaand in Lommel. De hele maand lang vinden er klimaat- en milieugerelateerde activiteiten plaats. Zo werd er onder andere een pop-up bos geplaatst op het Hertog Janplein voor het stadhuis. Eind oktober verdeelt de milieudienst ook gratis gevelplantjes onder de inwoners van Lommel. “Uit al deze items blijkt dat we als stad op klimaatvlak duidelijk de vinger aan de pols houden. We mogen trots zijn op dit aanbod en we zijn ervan overtuigd dat we hiermee echt een verschil maken”, besluit schepen Mertens.