Nieuws

84 groepen gaan deze zomer op kamp in Oudsbergen

Met de zomer in volle gang en de vakantieperiode voor de deur, maakt de gemeente Oudsbergen zich klaar voor een sprankelende kampzomer. Dit jaar verwelkomt Oudsbergen maar liefst 84 kampgroepen, met in totaal zo’n 8.000 jongeren. Op kamp gaan in de grootste en groenste gemeente van Limburg is dus razend populair.

De populariteit van Oudsbergen als bestemming voor zomerkampen is geen verrassing. "Onze gemeente staat bekend om haar uitgestrekte bossen en valleien. Dat nodigt uit tot avontuur en biedt veel mogelijkheden voor kampgroepen", vertelt Hanne Schrooten, schepen van Toerisme. "Bovendien is er voldoende infrastructuur beschikbaar om heel wat jongeren te ontvangen. In onze gemeente liggen 20 kampplaatsen. Sommige locaties kunnen meer dan 400 jongeren tegelijk ontvangen."

Leefbaar voor omwonenden
"We ontvangen ieder jaar heel wat jongeren op kamp. Als kindvriendelijke gemeente zijn we daar enorm fier op. Maar we vinden het ook belangrijk dat de situatie leefbaar blijft voor de omwonenden", vertelt Marco Goossens, als burgemeester bevoegd voor veiligheid.

"Om al die groepen op een duidelijke manier te informeren over het kampreglement, sturen we ieder jaar op voorhand de kampeerbrochure op naar de leiders", zegt schepen Schrooten. "Sinds één jaar geleden staan er ook infoborden op de terreinen van de kampplaatsen. Op het bord vind je een beknopte versie van het Oudsbergse kampreglement, inclusief de regels voor een kampvuur. Via een QR-code verwijzen we door naar de website waarop het volledige kampreglement en de kampeerbrochure staan", aldus Schrooten.

Veiligheid eerst
Maar veiligheid betekent meer dan alleen het verstrekken van informatie. "We werken nauw samen met de wijkpolitie om de veiligheid op de kampplaatsen te waarborgen", vertelt burgemeester Goossens. "Bij aanvang van de kampen brengen de wijkagenten een bezoek aan alle terreinen. Ze zijn er niet alleen om te controleren of de regels nageleefd worden, maar ook om vragen te beantwoorden en contactgegevens achter te laten", vertelt burgemeester Goossens. "Zo hebben de begeleiders een duidelijk aanspreekpunt in geval van problemen."

Ook de medewerkers van het gemeentebestuur brengen een bezoekje aan de kampen. "We vinden het belangrijk om de groepen persoonlijk welkom te heten en een fijn verblijf toe te wensen", zegt schepen Schrooten. "Op kamp worden immers herinneringen voor het leven gemaakt."