Justitie

Agenten voeren extra drugscontroles uit op buslijnen tussen Nederland en België

Agenten van politie LaMa voerden controles uit op de bussen tussen Nederland en België. Er zijn vaak klachten over drugsoverlast op die lijnen. Om het veiligheidsgevoel van de reizigers te verhogen, hield de politie samen met enkele controleurs een controleactie. Daarvoor werd ook een drugshond ingezet.

De politie kreeg via meerdere kanalen klachten binnen van buschauffeurs en controleurs van het openbaar vervoer dat er openlijk in de bussen verdovende middelen worden gebruikt. De bussen worden zelfs gebruikt door dealers om zich te verplaatsen van Nederland naar België. "Het gebruik en de aanwezigheid van dergelijke personen brengt de nodige overlast met zich mee. Door controles op de bussen uit te voeren willen we het veiligheidsgevoel verhogen," zegt politie LaMa.

Resultaten bussen
Op drie locaties in Lanaken werden er 9 bussen gecontroleerd. Hier werden 102 passagiers gecontroleerd. Er werden 4 PV's opgesteld inzake cannabis en 1 PV voor het bezit van Heroïne.

Hiernaast werd een PV opgesteld voor handel in verdovende middelen. Deze persoon verblijft illegaal in ons land en was in het bezit van cannabis, heroïne en hasj. De betrokkene werd gearresteerd en verhoord, hij zal zich op een later tijdstip moeten verantwoorden bij de rechter.

Resultaten personenwagens
Tijdens de actie werden er ook 140 bestuurders van personenvoertuigen gecontroleerd. Hiervan waren 4 bestuurders onder invloed van verdovende middelen.

De rijbewijzen van deze personen werden ingetrokken voor 15 dagen, de voertuigen werden ingehouden voor 12 uur en men zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Verder werden er nog 5 onmiddellijke inningen (keuring), 9 PV's van waarschuwingen (verkeer) en 1 PV betreft voorlopig rijbewijs uitgeschreven.