Sport

Amateurvoetbal wordt definitief stopgezet

door Margo Ombelets

De crisiscel van de KBVB heeft unaniem beslist om alle amateurcompetities voor mannen en vrouwen tot dit seizoen met onmiddellijke ingang stop te zetten. Het seizoen 2020-21 wordt een blanco seizoen, er worden geen stijgers of dalers aangeduid. Jeugdvoetbal tot en met U 13 blijft wel nog mogelijk. 

"Deze beslissing was de enige mogelijke in het licht van de gezondheidsmaatregelen die nog steeds van kracht zijn met het oog op de bestrijding van Covid-19," staat er in het persbericht van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Financiële gevolgen
Covid-19 heeft een enorme impact op het voetbal. Honderdduizenden spelers kunnen hun favoriete sport niet beoefenen. Voor de clubs zijn de gevolgen organisatorisch en financieel enorm. "De KBVB is zich bewust van de moeilijke financiële situatie waarin de clubs verkeren. De KBVB zal de bondsbijdragen schrappen voor de volgende maanden waarin niet gevoetbald mag worden. Het totale steunpakket van de KBVB aan de clubs bedraagt hierdoor sinds het uitbreken van de pandemie om en bij de 8 miljoen euro," staat er nog in het persbericht.

Welke competities zullen wel nog gespeeld worden?
Concreet betekent dit dat de Jupiler Pro League, 1B Pro League, de Croky Cup en de Scooore Super League (Women’s Super League) de enige competities zijn die zullen worden voortgezet, volgens de coronamaatregelen afgesproken met de overheid.

Blanco seizoen
Alle andere competities worden als blanco beschouwd. Alle rangschikkingen worden geannuleerd en er zullen geen kampioenen noch sportieve stijgers en dalers worden aangeduid. Bovendien zal er geen winnaar zijn van de Beker van België Vrouwen en Futsal.