Nieuws

Deze 10 maatregelen worden genomen tegen asbestgevaar

Burgemeester Hilde Claes hield vandaag een crisisoverleg met het Agentschap Wegen en Verkeer over het mogelijke asbestgevaar in de buurt van de Philipsbrug in Hasselt. Uit dat overleg kwamen tien maatregelen. Zie hieronder het volledig persbericht:

- De werfzone wordt grondig afgesloten zodat passanten de werfzone niet meer kunnen betreden. Hierdoor wordt ook voortdurend toezicht op gehouden.

- Alle zichtbare resten van asbest die mogelijk nu nog aanwezig zijn in de werfzone worden verwijderd en dit door middel van een speciale zuigwagen die zal worden ingezet. Deze zuigwagen zal niet enkel gebruikt worden op de werfzone maar ook rondom de school alsook de opritten van de diverse huizen aan de brug. Dit om alle risico uit te sluiten dat er mogelijke asbestresten nog aanwezig zijn. Momenteel is men op zoek naar een dergelijke grote stofzuiger zoals deze momenteel ook al in Nederland wordt ingezet. Deze zal dan onmiddellijk ingezet worden.

- Om het asbest in de toekomst veilig te verwijderen wordt de brug opgedeeld in verschillende zones (16). Deze werken worden uitgevoerd door de gespecialiseerde firma Renotec. Deze zones worden hermetisch afgesloten en in onderdruk geplaatst waardoor mogelijke stofdeeltjes niet naar buiten kunnen dringen. Het asbest wordt binnen deze afgesloten zone van de brug verwijderd. In dubbelzijdige wanden verpakt en daarna afgevoerd. De zakken verlaten de hermetische zone via een materialensluis waarbij een vernevelingsinstallatie een extra veiligheid inbouwt.

- Een onafhankelijk labo voert dagelijks luchtmetingen uit om te monitoren of er geen asbestdeeltjes vrijkomen in de lucht. Per zone gebeurt er ten slotte een eindmeting om te controleren of de zone asbestvrij is en kan vrijgegeven worden. Op deze manier zorgen we ervoor dat niemand, zowel personeel als de directe omgeving, risico loopt tijdens de werken.

- Op regelmatige tijdstippen zal de dienst Wegen en Verkeer bijkomende luchtmetingen laten uitvoeren door een erkend en gespecialiseerd bureau. In afwachting van deze meting gaf burgemeester Hilde Claes reeds de opdracht om via een gespecialiseerde firma vandaag al metingen te doen (luchtmetingen en kleefstalen)

- Er wordt een expert aangesteld verbonden aan een wetenschappelijke kennisinstelling die Wegen en Verkeer alsook het stadsbestuur verder zal adviseren in de asbestproblematiek

- Ovam zal verder ingeschakeld worden om het verder proces te begeleiden

- Vanavond (19 u - School Kindsheid Jesu – grote zaal) zal er een buurtvergadering worden georganiseerd waar zowel buurtbewoners als ouders van schoolkinderen op kunnen aansluiten. Diverse sprekers geven ter plaatse een toelichting.

- Er wordt contact opgenomen met Infrabel over wat de invloed is van het doorgaand treinverkeer alsook welke maatregelen er kunnen extra genomen worden naar ventilatie, snelheid van de treinen,…

- Er is een duidelijk engagement dat de werken permanent en accuraat worden opgevolgd en dat Wegen en Verkeer transparant en duidelijk communiceert naar het stadsbestuur, de bewoners, de school,...