Nieuws

Elk jaar hamsters uitzetten in Limburg

Om de wilde hamsterpopulatie in Vlaanderen van de ondergang te redden, worden over drie jaar tachtig van die knaagdiertjes uitgezet. Ook voor de zeldzame roofvogel grauwe kiekendief en de met uitsterven bedreigde kwartelkoning keurde Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) net voor het jaareinde een zogenaamd 'soortenbeschermingsprogramma' goed.

"De komende drie jaar zal voor de hamster vijftig hectare geschikt leefgebied in een deelgemeente van Tongeren gecreëerd worden", zegt woordvoerster van Agentschap Natuur en Bos Marie-Laure Vanwanseele. "Via een kweekprogramma en gerichte herintroducties in voldoende grote stukken leefgebied, zal de hamsterpopulatie terug op peil gebracht worden."

De eerste tachtig uitzettingen waarover een aantal kranten van het Mediahuis maandag berichten, zullen ten vroegste in 2018 gebeuren. Onderzoek zal uitwijzen hoeveel er daarna uitgezet worden, tot de populatie zichzelf kan instandhouden. Natuurpunt reageert tevreden met de soortenbeschermingsprogramma’s. "We zijn eindelijk vertrokken met het uitvoeren van het engagement dat we in Europa genomen hebben", zegt woordvoerder Joris Gansemans (Natuurpunt).