GAIA roept op om geen kreeft te eten tijdens de feestdagen
De feestdagen komen eraan en bij veel Vlamingen staat er kreeft op het menu. Belgen zijn, bekeken per inwoner, de grootste kreefteneters ter wereld, maar de weg die de kreeften afleggen is vaak schrijnend en pijnlijk. GAIA roept daarom op om geen kreeft meer te eten.
In België worden er jaarlijks zo’n 7,4 miljoen kreeften geïmporteerd, waarvan 4 miljoen levenden. Het vangstseizoen van de kreeft is van april tot en met juni, waardoor kreeften tot 9 maanden leven in een homarium, een aquarium voor schaaldieren. Dat is volgens GAIA te schrijnend. “De dieren zitten vaak op elkaar gestapeld met vastgebonden scharen", schrijven ze.
Daar stopt de lijdensweg van de kreeft niet. Als ze gekookt of doorgesneden worden, leven ze vaak nog. De kreeft leeft ook in kokend water nog ongeveer een minuut verder. “Er is een studie die aantoont dat kreeften intense pijn ervaren alvorens ze hun bewustzijn verliezen”, schrijft GAIA.
“Zonder kreeft is het pas echt feest”
Carrefour, Delhaize en Intermarché verkopen nog levende kreeften. GAIA vraagt daar een verbod voor. Ze wil ook dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het levend koken en doorsnijden zonder verdoving verbiedt. Als er toch kreeft gegeten wordt, wil GAIA dat het dier op een professionele manier verdoofd en gedood wordt.