Mobiliteit en Verkeer

Genk neemt parkeerbeleid weer in eigen handen

Vanaf 1 juli is het volledige parkeerbeleid in Genk in handen van de stad zelf. De concessie met Optimal Parking Control (OPC) loopt af op 30 juni. Stad Genk wil met de overname niet alleen meer controle hebben over de uitvoering van het bovengrondse parkeerbeheer, maar vooral een betere dienstverlening bieden.

Sinds 2008 handhaaft OPC het parkeren voor stad Genk. "Een belangrijke reden om de handhaving in het verleden bij een externe partij te leggen, was omdat de systemen voor het organiseren van die handhaving duur en complex waren. Dit is intussen veranderd. Het eigen beheer biedt het stadsbestuur volledige transparantie over inkomsten en uitgaven en maakt ons als stad ook meer wendbaar. Zo kunnen we sneller schakelen richting een duurzaam en sturend parkeerbeleid," zegt schepen voor Mobiliteit, Karel Kriekemans.

Betere dienstverlening
"
Opzet is ook om een betere dienstverlening te kunnen organiseren, op maat van de stadsklant", vult schepen Kriekemans aan. "Stadsklanten kennen namelijk de dienstverlenende werking van de stad al zeer goed, en hebben er dus alle voordeel bij om hetzelfde niveau van dienstverlening te krijgen op het vlak van parkeervragen, -oplossingen en -klachten. Zo wordt het nu veel eenvoudiger om al je (aan)vragen digitaal te doen, en word je na afspraak ook persoonlijk geholpen aan de parkeerbalie in het stadhuis."

1 uur gratis parkeren blijft
Drie jaar geleden voerde de stad een nieuw parkeerplan in: een gratis uur per zone en genoeg plaatsen voor kort, lang én gratis parkeren. Karel Kriekemans: "Het resultaat is meer verloop en beweging in onze winkelzones. En dat is goed, want zo vindt iedereen snel een plekje. In het begin was dat even wennen, nu stellen we vast dat de meeste Genkenaren tevreden zijn. Dat wil de stad zo houden en nog verbeteren. Er verandert niets aan de parkeertarieven. Het 1 uur gratis parkeren blijft uiteraard behouden."

Wat verandert er wel?
Vanaf 1 juli worden de parkeerzones beter aangeduid in het straatbeeld via kleurencodes.

In de groene zone:

• parkeren zolang je wil

• gratis

In de gele zone:

• parkeren zolang je wil

• betalend

In de rode zone:

• maximaal 90 minuten parkeren

• betalend

• eerste 60 minuten gratis

In de blauwe zone:

• parkeren met parkeerschijf

• maximum 2 uur